24.03.2017

  • EKP:n halpa raha kiinnosti pankkeja
  • USA:n kongressi otti jatkoajan terveydenhuoltoäänestykselle
  • Maaliskuun ostopäällikköindekseistä tänään ensimmäiset indikaatiot

EKP:lta haettiin kategoriassaan viimeisessä TLTRO:ssa (lue: ilmaista neljävuotista lainaa pankeille) rahoitusta rapiat 200 miljardia euroa, eli kiinnostus oli kovaa. Kysyntää tuskin olisi näin paljon ollut, mikäli lainanottajien näkemys korkotasosta ei olisi nouseva. ”Lotrauksen” loppuminen on yksi virstanpylväs matkalla kohti rahapolitiikan normalisoitumista.

Korkojen nousu tulleekin olemaan tämän prosessin sivutuote ja yksi toimenpide mitä voisi sitä silmällä pitäen tehdä, kuten Taaleri Sijoitusideoissa jo 18.1. suosittelimme, on ostaa euroalueen pankkien osakkeita.

Eilen piti olla Yhdysvaltojen kongressissa edustajainhuoneen äänestys Trumpin terveydenhuoltoreformista. No ei ollut. Peruivat sen, koska erimielisyyksiä oli liikaa. Olin itse ymmärtänyt asian niin, että erimielisyydet ratkaistaan demokratiassa nimenomaan äänestämällä.

Oleellista on joka tapauksessa republikaanien omat sisäiset erimielisyydet. Vaikka laki menisikin edustajainhuoneesta läpi, tulee senaatin läpäisy menemään vieläkin hankalammaksi, koska siellä presidentin puolueen enemmistö on niukempi (57 % vs. 54 %).

Tilanne on markkinoiden kannalta (hieman yksinkertaistettuna) tärkeä siksi, että republikaanit hakevat terveydenhuoltoreformilla säästöjä mm. yritysverokannan alentamisen rahoittamiseen. Infrahankkeistakin on Trump puhunut.

Markkinat eivät äänestyksen viivästymisestä juurikaan hätkähtäneet. Toki Euroopassa eilen nähty väkevä riskisentimentti ei jaksanut enää Yhdysvalloissa.

Tänään tärkeä makrodatapäivä: ennakot maaliskuun ostopäällikköindekseistä euroalueelta ja Yhdysvalloista. Keskuspankeista äänessä tänään Venäjä, jonka odotamme laskevan korkoa 25 tai jopa 50 pisteellä. Taaleri Sijoitusideoiden Nokian Renkaille ja YIT:lle rahapolitiikan löysentäminen olisi positiivista.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trumpin uskottavuus puntarissa
Seuraava
Diilintekijä ei saanut diiliä tehtyä