23.01.2019

  • Asetelmien petaaminen seuraaviin USA:n ja Kiinan neuvotteluihin käynnissä
  • Euroalueen Q4-tuloskausi alkamassa – mielenkiinto ohjauksissa
  • Huomenna iso päivä: ostopäällikköindeksit ja EKP

Kauppasota on kuin huono saippuaooppera, jota on kuitenkin pakko katsoa. Episodi #16478376 lähetettiin eilen ja markkinat olivat jälleen ruudun ääressä osto- ja myyntinappiensa kanssa. Eilisessä jaksossa hyvikset (tai pahikset, riippuu näkökulmasta) ilmoittivat dramaattisesti miten pahikset (hyvikset) eivät ehkä pääsekään heidän luokseen neuvottelupöytään Washingtoniin! Juuri ennen lopputekstejä annettiin kuitenkin ymmärtää, että ehkä neuvotteluja ei olekaan peruttu! Miten tätä draamaa ihminen edes kestää...

No, kyse on tietenkin neuvottelustrategiasta, ja vaikka joskus hullulta tuntuukin näistä käänteistä raportoida, niin ne ovat kuitenkin olennainen osa markkinaa ja siksi totaalinen piittaamattomuuskin erilaisten (turhaltakin tuntuvien) käänteiden suhteen ei ole sekään oikein perusteltua. Eli, please don’t shoot the messenger.

Osakkeita myytiin ja USA:ssa kurssit päätyivät puolisentoista prosenttia miinukselle. Yrityslainojen riskilisät nousivat kautta linjan. Eurotaala on pysytellyt 1,136-7 välillä sitkeästi koko viikon.

Konkreettisemmilla tasoilla USA:ssa Q4-tulokset ovat jatkaneet kohtalaisina, eli niistä ei olla nykytiedoilla saamassa uusia huolia taantumaskenaarioiden toteutumisen suhteen. Toki huono sentimentti talouden suhteen ja yleinen luottamuksen lasku saattaa hyvinkin vielä heijastua kuluvan vuoden numeroihin, mistä ei vielä tiedetä muuta kuin ennusteita, joita on jo reivattu alaspäin useammalla prosenttiyksiköllä.

Olemme silti enemmän huolissamme euroalueen ja Euroopan tuloksista ja näkymistä. Uskomme Q4-raporttien nostavan riskejä heikentyvästä tuloskehityksestä kuluvalle vuodelle. Laajan STOXX 600 –indeksin 12kk eteenpäin katsovat tulosennusteet ovat olleet trendinomaisessa laskussa marraskuusta asti. Toki osakekurssitkin ovat tätä hinnoitelleet, mutta euroaluetta kovistelevien poliittisten riskien takia ajattelemme äkillisen käänteen parempaa olevan vain alhaisen todennäköisyyden skenaario.

Talousdatassa eilen ei suurempia ihmeitä – tärkeimmät tapahtumat ajoittuvat loppuviikkoon. Euroalueella Saksan ZEW-indeksin informaatioarvo on hyvin alhainen ja USA:ssa vanhojen asuntojen myyntimäärät jäivät odotuksista. Tänään euroalueelta tuoreet kuluttajaluottamusluvut.

Huomenna sen sijaan iso päivä kun saamme ostopäällikköindeksit euroalueelta ja USA:sta. EKP pitää myös kokouksensa huomenna. Odotuksissa on retoriikkaa riskien kasvamisesta talouden kehityksen suhteen ja ehkä jotain vihjailuja uusista likviditeettioperaatioista.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
”Blue Monday” oli markkinoilla nimensä veroinen
Seuraava
Kiikarissa EKP:n kokous ja ostopäällikköindeksit 
Miikka Kuusi