04.12.2018

  • Osakkeet eilen globaalisti reilun prosentin ylös, mutta tänään avataan miinukselle
  • USA:n teollisuuden ISM vahva
  • Euroalueen inflaatio edelleen koomassa

Jotta nyt ei kellekään varmasti jää epäselväksi, niin toistetaan vielä että mitään lopullista sopua USA:n ja Kiinan kauppasuhteisiin ei ole saatu G20-kokouksessa tai missään muussakaan foorumissa. Viikonloppuna sovittiin vain siitä, että seuraavan 90 päivän aikana ei uusia esteitä keskinäiselle kaupalle aseteta.

Tämä toki saattaa kohentaa talouden yleistä luottamusilmapiiriä ja sitä kautta vaikuttaa positiivisesti, mutta tuskin välirauha mitään uusia investointipäätöksiä laajassa mittakaavassa saa aikaiseksi. Seuraavia askelmerkkejä voi tähystellä vaikka Kiinan omasta talousfoorumista 18.12. josko olisivat keksineet jotain uutta.

USA:n Kudlown (Trumpin taloudellinen neuvonantaja) mukaan sopimus immateriaalioikeuksista on jo lähellä, mutta kannattaa nyt vielä pitää jäät hatussa ja riskit salkussa hallinnassa.

Moni on ehtinyt miettiä ja kommentoida sitä miten paljon kurssit loppuvuoden aikana kauppasodan väliaikaisen rauhoittumisen ansiosta nousevat, ja optimismi tuntuu olevan pääasiallinen sävellaji, joka on ymmärrettävää nihkeästi sujuneen vuoden ensimmäisen 11 kuukauden jälkeen. Maltillinen positiivinen kehitys on varmasti ihan hyvä lähtökohta, mutta tuskin tässä mitään valtavaa rallia nähdään. Eivät riskit talouden hidastumisesta ole mihinkään hävinneet ja pienentyneetkin vain hieman.

Euroalueen ongelmat ovat lisäksi ennallaan. Perjantaina julkaistut inflaatioluvut eivät anna EKP:lle syytä kiirehtiä koronnostoja, vaikka se netto-ostot vielä joulukuun kuluessa lupauksensa mukaisesti lopettaakin. Euroalueen ostopäällikköindeksit julkaistiin eilen ja positiivisesta yllätykset antavat edelleen odottaa itseään.

Eilen USA:ssa teollisuuden ISM yllätti positiivisesti nousten 59,3 pisteeseen vs. odotus 57,5. Myös uusien tilauksien komponentti yllätti positiivisesti, mutta hintakomponentti jäi (öljyn hinnan takia) selvästi. Luvut kuitenkin kokonaisuudessaan vahvoja ja siksi hieman yllättävää että USA:n korkokäyrä loiventui selvästi ja 2-10 vuoden korkoero on jo alimmillaan sitten vuoden 2007.

Fedin jäseniä oli eilen äänessä pitkä rivi, mutta kommentit komppasivat enimmiltä osin Powellin edellistä puheenvuoroa, jonka mukaan USA:ssa ollaan lähellä täystyöllisyyttä sekä inflaatiotavoitetta.

Loppuviikosta järjestettävälle OPEC:in kokoukselle lisäväriä antaa Qatarin ero (tammikuussa ensi vuonna) OPEC:ista. Qatar ei ole tuotantomääriltään suurin öljymaa, mutta sen rooli on silti ollut tärkeä järjestön sisällä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pörsseissä oli välipäivä G20 kokouksen alla
Seuraava
Osakemarkkinat pelästyivät USA:n 10v laskua