24.02.2017

  • Uutiset eilen vähissä – jenkkien veropaketin ympärillä spekuloidaan
  • Markkinaliikkeet rauhallisia
  • EKP:n Praet puhui alhaisten korkojen puolesta

Kauniin ja aurinkoisen kevätaamun, niin piristävä kuin se onkin, ei pidä antaa tuudittaa itseään siihen, että markkinatkin jatkavat hyvällä tuulella tästä ikuisuuteen.

Kuten meidän Taalerin sijoitusdeskimme yleinen vitsi kuuluu: ”Nyt pitää olla tarkkana ja käyttää järkeä”. Lauseessa ei ole minkäänlaista informaatioarvoa, eikä muutakaan järkeä, mutta jotenkin se taas tähänkin tilanteeseen sopii kuin verkkarit hevoselle.

Presidentti Trump jatkoi eilen tuttua linjaansa, eli täydellistä arvaamattomuutta. Hän on jo kertaalleen oman ideansa Border Taxin suhteen kääntänyt takkinsa myöntämällä että ehkä se ei ollutkaan ihan loppuun asti mietitty. Eilen hän kuitenkin taas äityi sitä puolustamaan.

Veropakettia kuitenkin ruuvataan parhaillaan kasaan. Kuuluuko Border Tax siihen – kukaan ei tiedä. USA:n valtionvarainministeri Mnuchin jutteli veropaketin valmistumisessa tähdättävän nyt noin elokuuhun. Vähän kuulostaa epämiellyttävän kaukaiselta.

Markkinat kestivät nämä kommentit vielä kuitenkin hyvin – osakkeet jäivät muuttumattomille tasoille eikä koroissakaan suuria liikkeitä. EKP:n Praet puhui erittäin selväsanaisesti elvyttävän rahapolitiikan jatkumisen puolesta ja se vähän todennäköisesti kompensoi.

Osakemarkkinoiden rotaatio, jota tällä kertaa on kutsuttu myös nimellä ”Trump-trade”, on suorastaan murskannut korrelaatiotasot ja tuonut volatiliteetin erittäin alas. Defensiiviset ja arvoteemoja omaavat yhtiöt ovatkin nostamassa hieman päätään silmittömimmän riskisentimentin hieman rauhoituttua.

Korjausliikkeen todennäköisyyden nousun puolesta onkin helppo tämän nousun jälkeen argumentoida, mutta isoja strategisia osakemyyntejä emme suosittele niin kauan kun sekä talouden kova makrodata että luottamusluvutkin jatkavat vahvoina niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin kehittyvilläkin markkinoilla.

Tuloskausi alkaa Yhdysvalloissa olla yhteenvetoa vaille valmis. Tuloksien kasvu näyttää otsikkotasolla hyvältä, mutta on tärkeää muistaa, että etenkin syklisellä puolella (etunenässä energia, öljy, metallit) vertailukauden (Q4’16) tulokset olivat varsin heikot. Kuluvan vuoden estimaateissa on hinnoiteltu paljon sekä talouskasvun ja investointien kiihtymistä että Trumpin veroale.

Euroopan poliittinen kenttä on oma riskinsä, mutta Trumpin arvaamattomuus noussee vielä päärooliin monta kertaa tämän vuoden aikana.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Presidentti Trump: ”Veroale pikimmiten, kiitos”
Seuraava
Polvet vähän notkahtivat, mutta säikähdyksellä selvittiin