13.12.2016

  • Markkinoilla eilen hiljaista
  • Koroissa on paljon inflaatio-odotuksia jo sisällä
  • Yellenin puhe huomenna tärkeä

Osakkeet kellottivat hiljaisen uutisvirran lomassa nollapäivän, korot hieman nousivat ja öljykään ei jäänyt kovin kauaksi huipuistaan. Odotteleva tunnelma johtuu siitä, että kukaan ei tunnu haluavan tehdä isoja liikkeitä ennen huomista Fedin kokousta, eli käytännössä Yellenin puheenvuoroa.

Korkomarkkinoilla ostointo ei ota herätäkseen. Jenkkien 10-v korko junnaillee 2,50 % tasoilla ja Saksassakin mennään vuoden topissa noin 0,40 prosentissa. Molemmat ovat siis varsin korkeilla tasoilla, mutta emme näe syytä merkittävään korjaukseenkaan. Ylemmäskin päästään, ja vaikka jo huomenna, mikäli Fedin johtajisto ottaa voimakasta etukenoa talouskasvu- ja inflaationäkymiin.

Paljon on joka tapauksessa koroissa inflaatio-odotuksia sisässä. Oltaisiinko markkinoilla vaihteeksi oikeassa? Yellenin huominen puhe on sille seuraava mittari.

Yhtään pidemmällä aikavälillä Trumpin hallinnon toimenpiteet ovat ratkaisevassa asemassa korkomarkkinan kehityksen suhteen. Korkojen totuttua suurempaan heiluntaan kannattaa varautua, koska uudella hallinolla voidaan katsoa olevan tahtotila perinteistä voimakkaampiin ja jopa epätavallisempiin toimenpiteisiin.

Osakkeiden arvostustasot vaikuttavat monilla mittareilla korkeilta, mutta Trumpin yritysveroalen vaikutukset ovat merkittävät. Tasokorjaus ylös on siksi mielestämme perusteltu.

Jotain sentään uutisissakin eilen mainitsemisen arvoista ja myös hyvä esimerkki em. ”epätavallisista toimenpiteistä”: uutistoimistojen mukaan Trump olisi nimittämässä Exxonin entisen pääjohtaja Rex Tillersonin Yhdysvaltojen ulkoministeriksi. Uutista on hieman päivitelty ja syystäkin - Tillersonin poliittinen kokemus on pyöreä nolla. Oleellista on se, että Tillerson on vastaustanut Venäjän talouspakotteita äänekkäästi. Pakotteiden poistamien ei ole valinnan toteutuessakaan itsestäänselvyys, mutta odotettavissa on pientä positiivista virettä Venäjällä toimivien yhtiöiden osakekursseihin.

Makrodatassa mielenkiintoisin uusi luku tulee Kiinasta ja se osoittaa yksityisten investointien pientä heräämistä. Se olisi Kiinan taloudelle erittäin positiivista, koska julkisten investointien asteittainen vähentyminen kaipa tueksi yksityisen sektorin.

Tänäänkin agendalla on rauhallista: Saksasta ZEW-indeksi, jonka painoarvo toki aika rajattu, ja Yhdysvalloista pienyritysten luottamusindeksi NFIB.

Markkinaliikkeet jäänevät tänäänkin maltillisiksi. Eurooppa avaa eilisille päätöstasoille. Pieni (lyhytaikainen) myyntipaine jenkkiosakkeissa ei olisi aivan tavatonta ottaen huomioon tämänhetkiset yliostetut tasot.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Toiveet öljyn tuotannonleikkauksista voimistuivat
Seuraava
Italiassa pankkimies alkoi käärimään hihoja