26.04.2017

  • Markkinat rauhoittuivat maanantaista
  • Osakkeet ja korot jatkoivat maltillisessa nousussa
  • Tuloskausi Yhdysvalloissa lähtenyt hyvin käyntiin

Markkinat odottavat kuumeisesti uusia tietoja Yhdysvaltojen uudesta veropaketista, mutta maan presidentin puhe aiheesta tänään, ironista kyllä, tuskin kovin paljoa uutta konkreettista tarjoaa. Trump tulee todennäköisesti maalailemaan tyypilliseen tapaansa paljon ylistäviä laatusanoja tulevista suunnitelmista eikä oikeastaan muuta. Senaatin puhemies Ryan kertoi eilen kannattavansa veropakettia, joka ei kasvattaisi budjetin alijäämää.

Miellyttävä viesti eiliseltä on se, että budjettisopu näyttäisi olevan löytymässä ja siten hallinnon sulkemiselta vältyttäisiin. Ei se ennenkuulumaton asia todellakaan olisi, mutta nykyisen hallinnon uskottavuuden kannalta parempi jos siltä vältytään. Jos hallinto menee kiinni ja esim. osakkeita sen takia äidytään myymään, niin kannattaa ostaa ja vilkkaasti. Talouden kannalta parin viraston kiinni meneminen ei tarkoita mitään.

Markkinoilla volatiliteetti tipahti takaisin lattialle käytännössä yhdessä rysäyksessä Ranskan ensimmäisen vaalikierroksen tuloksen selvittyä. Nyanssina mainittakoon, että teknisesti tarkasteltuna tasolla sekä EuroSTOXX 50 että S&P 500 ovat läpäisemässä vastustustasoja ja periaatteessa avaamassa tilaa ylöspäin.

Eilen vedettiin suurempien liikkeiden suhteen henkeä villin maanantain jälkeen. Kohtalainen tunnelma kuitenkin säilyi. Korot jatkoivat maltillista nousua ja jenkeissä osakkeetkin jälleen vajaan prosentin ylös. Hyvät tulokset jenkeistä auttoivat asiaa. Öljy jatkoi jojoliikettään ja tällä kertaa suunta on vaihteeksi alas. Lyhyttä näkemystä öljyyn kannattaa hakea vaikka kolikkoa heittämällä, jos se väkisin pitää muodostaa.

S&P 500 -indeksin yhtiöistä 30 % ovat nyt raportoineet Q1-tuloksensa. Tulostasolla on mennyt hyvin: osakekohtaiset tulokset ovat kasvaneet lähes 13 %, kun markkinat ovat odottaneet vajaan 10 % kasvua. Vastavoimana toimivat huolet liikevaihtojen kasvunäkymistä. Huolia komppaa viimeksi Fedin Beige Book –talouskatsauksessaan esittämät arviot siitä, että talouskasvuarvioissa kannattaa pitää maltti mukana.

Huomenna kuullaan taas Draghilta juttuja, kun EKP:lla on kokouspäivä. Maaliskuun kokouksen jälkeen nähty korkojen nousu on todennäköisesti saanut jäseniä hieman varovaisemmiksi ja voi olla että tällä kertaa pidättäydytään rohkeimmista lausunnoista kokonaan.

Makrokalenterissa tänään harvinaisen tyhjää. Tuloksia katsellaan ja odotellaan Trumpia, joka tulee illalla sanomaan suunnilleen: ”We have great, great tax plans… I know a great deal about tax…”

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat saivat sätkyn
Seuraava
Odottiko joku oikeasti muka Trumpilta jotain hyvin argumentoitua suunnitelmaa?