11.01.2017

  • Trump äänessä alkaen klo 18
  • Markkinaliikkeet vähissä – vain öljyn lasku pistää silmään
  • Tuloskausi lähestyy – perjantaina isoja jenkkipankkeja

Eilenkään ei merkittäviä markkinaliikkeitä. Osakemarkkinat jäivät länsimarkkinoilla muuttumattomille tasoille. Öljy laski pari prosenttia lisää. OPECin leikkureita kompensoi Yhdysvaltojen tuotannon kasvu. Perusmetallit nousivat, kärjessä rautamalmi. Koroissa liikkeet olivat eilen vain pieniä. Euron viime päivinä kehittelemä vahvistumisyritys on tyrehtymässä.

Aasiassa tänään Manner-Kiinaa lukuun ottamatta oikeastaan kaikki markkinat ovat pienessä nousussa, mutta Euroopan avaus jää silti tänäänkin eilisille tasoille. Euro STOXX 50 -indeksi on leijunut 3300 pisteen tuntumassa nyt jo viime viikon alusta asti.

Makrodatan ja uutistenkin suhteen oli myös hiljaista. Ainoa merkittävä talousluku eilen oli sentään hieman yllätyksellinen. Yhdysvaltojen pienyritystenluottamuksen nousun vauhti yllätti kaikki odotukset pomppaamalla yli 10 vuoden huippuihin. Yhden kuukauden datasta ei vielä liikaa kannata tehdä johtopäätöksiä, mutta pienyritysten näkymät ovat kiistatta ennakoiva indikaattori ja sen vahva veto lupaa hyvää talouskasvulle. Tärkeä indeksi on luonnollisesti myös siksi, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat ylivoimaisesti merkittävin työllistäjä USA:ssa. Trumpin veroalepuheet lienevät suurin syy tunnelmien nousulle.

Trump pitää ensimmäisen virallisen tiedotustilaisuutensa vaalivoiton jälkeen tänään klo 18 Suomen aikaa. Odotettavissa on sekä politiikkalinjauksia että nimityksiä hallintoon. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä markkinat saavat tästä parin päivän hiljaiselon jälkeen liikettä niveliin. Vaalivoittopuheen tyylinen diplomatia ei enää riitä - nyt on alettava taklaamaan jo asiakysymyksiäkin. Viesti tullee olemaan markkinoille joka tapauksessa positiivinen, mutta uskottavuutta tullaan puntaroimaan ja myös realistisia toteuttamisaikatauluja ja -mahdollisuuksia.

Maailmanpankki julkaisi uudet globaalit kasvuennusteensa, mutta liikuttavan diplomaattiseksi jäivät perusteluiden pyörittelyt. ”Trumpin politiikkaa saattaa tukea kasvua, mutta toisaalta Euroopan poliittiset kuviot saattavat sotkea peliä.” 2017 BKT-kasvuksi World Bank ennustaa 2,7 %.

Tuloskausikin lähenee vääjäämättä. Vertailukohta vuoden takaa on varsin vaatimaton, eli tuloskasvua on hinnoissa. Yhdysvalloissa povataan noin 4 % liikevaihdon kasvua ja noin 8 % tuloskasvua. Perjantaina homma lähtee kunnolla käyntiin, kun iso nippu jenkkipankkeja raportoi Q4-lukunsa.

Tänään Trumpin esiintyminen varastanee kaiken huomion – makrokalenterissa ei merkittäviä datajulkistuksia. Jos intoa riittää, niin mielenkiintoista on toki katsoa mitä sanovat Ranskan teollisuustuotantoluvut vahvojen Saksan eilen julkaisemien lukujen jälkeen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiinan inflaatio aamun ykkösotsikko
Seuraava
Trumpin tuleva politiikka tulee arveluttamaan vielä pitkään