13.04.2017

  • Trump kommentoi rahapolitiikkaa ja markkinat kuuntelivat
  • Valtionlainakorot USA:ssa ja Saksassa alhaalla
  • Ranskassa Mélenchonin nousu nakertaa Macronin asemia

Pääsiäisen viettoon ollaan pääsemässä melko rauhallisissa tunnelmissa. Soppaa yrittää vielä viime metreillä hämmentää presidentti Trump, joka eilen kommunikoi huoliaan (liian) vahvasta dollarista. Markkinat alkoivat tästä miettimään korkopolun nostoa ajavan Yellenin mahdollisuuksia jatkokaudelle ja dollari heikentyi selvästi.

Niille, jotka asiaa eivät muista, kerrottakoon että kampanjansa aikana Trump, joka nyt toitottaa alhaisten korkojen puolesta, kritisoi Yelleniä toimettomuudesta korkojen noston suhteen. Toisaalta vahva dollari on Trumpin mukaan osittain myös hänen omaa ansiotaan, koska markkinat kuulemma luottavat häneen niin paljon.

Tavallaan olisi järkeenkäypää olla tykkänään lukematta Trumpin kommentteja ylipäätään mistään, koska ne heittelehtivät kuin tuuliviiri Helsingin kevätmyrskyissä, mutta toisaalta herran virka on jokseenkin merkityksellinen maailman tapahtumien kannalta.

Dollarin heikentymisen lisäksi markkinoilla syklisten osakkeiden parin prosentin lasku veti indeksit miinukselle Yhdysvalloissa. Euroopassa jäätiin muuttumattomille tasoille. Korkomarkkinoilla lasku jatkui. Saksan kymppivuotinen breikkasi jo 0,20 % tasosta läpi. Samoilta tasoilta on jo pari kertaa tänä vuonna käännytty nousuun. Yhdysvalloissa tilanne on hyvin samankaltainen sillä erotuksella, että siellä korko on pudonnut jo ”tukitasojen” läpi vuoden alhaisimmalle tasolleen.

Volatiliteetti jatkaa kohollaan (ainakin verrattuna jo pitkään jatkuneeseen poikkeuksellisen alhaiseen tasoon) kun USA:n ja Venäjän ulkoministerien tapaaminen päättyi yhteenvetoon, jonka mukaan tilanne jatkaa jännittyneenä.

Ranskan vaaleissa viimeisin käänne on vasemmistoehdokas Mélenchonin kannatuksen nousu. Huonoa siinä on se, että se on tapahtumassa osin markkinamyönteisen ennakkosuosikki Macronin kannatuksen kustannuksella. Markkinat haluaisivat Macronin toiselle kierrokselle Le Peniä vastaan. Nyt tilanne on kuitenkin menossa melko tiukaksi. Palataan tähän aiheeseen tarkemmin heti pääsiäisen jälkeen.

Tänään jatkettaneen melko varovaisesti. Kukaan tuskin haluaa ehdoin tahdoin suuria muutoksia tehdä ennen geopoliittisten jännitteiden varjostamaa pitkää viikonloppua. Perjantaina lähes kaikki päämarkkinat ovat kiinni. Maanantaina Eurooppa on kiinni ja Yhdysvallat auki.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Odotteleva tunnelma jatkuu
Seuraava
Osakekurssit nousussa poliittisista jännitteistä huolimatta