03.11.2017

  • Jerome Powell astuu Fedin johtoon
  • PMI:t maalasivat talouskasvulle edelleen positiivista kuvaa
  • Tänään tärkeät Yhdysvaltojen työmarkkinaluvut

Republikaanit avasivat eilen ehdotustaan verouudistukseksi ja oikeastaan kaikki nyt sanottu oli ennakkotietojen mukaista. Yritysverokantaa laskettaisiin tasolle 20 % (nykyinen 35 %) pysyvästi (vastoin joitain spekulointeja väliaikaisesta veroalesta) ja yritysten ulkomailla olevia varojen kotiuttamista kannustettaisiin alhaisella 12 % verokannalla. Moni asia hiertää vielä neuvottelujen eri osapuolia, eli paljon ehtinee vielä tapahtua ennen kuin ollaan maalissa.

Trump valitsi Fedin seuraavaksi pääjohtajaksi odotetusti Jerome Powellin, jonka odotetaan jatkavat edeltäjänsä Janet Yellenin kanssa pitkälti samoilla linjoilla. Powellin stanssia finanssialan sääntelyn purkamiseen on arvoitu Yelleniä positiivisemmaksi ja se oli todennäköisesti yksi tekijöistä, jonka ansiosta hän paikan sai, eikä Yellenille edes tarjottu jatkokautta. Markkinat ottivat Powellin nimityksen positiivisesti vastaan. Etenkin finanssialan osakkeet nousivat.

Talousdatassa tärkeimmät merkit viittaavat edelleen talouskasvun jatkumiseen vahvana. Asiaa vahvisti eilen globaalit PMI:t lokakuulta, joista teollisuuden indeksi nousi pistelukuun 53,5 tasolta 53,2.

Iso-Britannian keskuspankki nosti eilen korkoa, kuten sen odotettiinkin tekevän. Punta kuitenkin heikkeni selvästi ja maan 10v valtionlainakorko kuitenkin laski 8 pisteellä tasolle 1,26 % ensimmäisen koron noston (yli kymmeneen vuoteen) seurauksena. Heikentynyt punta vastaavasti tuki osakkeita.

Makrodatan osalta tänään kohokohta on Yhdysvaltojen työmarkkinadata. Työpaikkojen määrän odotetaan konsensuksen mukaan kasvaneen lokakuussa voimakkaasti, mutta osaltaan syyskuun vertailuluvut ovat hurrikaanien takia hieman normaalitasoa alhaisemmat. Palkkakehityksen suhteen markkinat eivät ole yhtä optimistisina. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
BoE nostaa korkoa tänään ja Fed joulukuussa
Seuraava
Öljyn hinnan nousun kestävyys puntarissa