01.03.2017

  • Maaliskuun koronnosto muuttunut selvästi todennäköisemmäksi
  • Markkinat varovaisen optimistisina
  • Paljon talousdataa tänään ja loppuviikosta

Trump esiintyi eilen maan kongressille ja puhetta on kiitelty ”presidentilliseksi”. Jokainen voi itse arvioida mitä se tarkoittaa. Toisaalta, se että lupaa joka suuntaan paljon, avaamatta juurikaan miten se kaikki rahoitetaan, saattaa olla sitä ”presidentillisyyttä”. Mene ja tiedä.

Infrastruktuuriin tullaan joka tapauksessa Trumpin mukaan sijoittamaan reippaasti ja nimenomaan kotimaisilla materiaaleilla ja työvoimalla. Muita odotettuja teemoja olivat terveydenhuoltojärjestelmän uusiminen ja puolustusmenojen kasvattaminen. Veroreformista tai finanssialan regulaation keventämisestä ei saatu merkittäviä uusia tietoja.

Markkinassa kannattaa edelleen katsoa fundamentteja, konkreettisia poliittisia päätöksiä, makrotalousdataa, sekä yritysten tuloksia. Trumpin ”presidentillisyyden asteen” analysoinnin yrittäminen sopinee toisarvoisuudessaan lähinnä kahvitaukojutusteluksi, jos ei muuta aihetta keksi.

Markkinat etenevät varovaisen optimistisesti. Aasiassa Japanin osakkeet nousivat reilun prosentin, muualla epäyhtenäistä kehitystä. Euroopassa pörssit avaavat puolisen prosentin nousuun.

Fediläisistä olivat äänessä eilen Williams ja Dudley, jotka molemmat puhuivat kiristämisen puolesta. Maaliskuun noston todennäköisyys onkin äkillisesti noussut jo noin 80 % tasolle. Hyvä talousdata kääntää hiljalleen riskejä positiivisen puolelle.

Koroissa tästä syystä eilen nousua ja dollari on vahvistunut. Tarttunee myös euroalueelle. Saksan buntin shorttaaminen olisi ollut enimmäkseen itsetuhoista hommaa jo vuosia, mutta ehkä siinäkin jotain pohjaa voisi nyt olla nähtävissä.

Datassa eilen jenkkien Q4 BKT:n tarkistus, joka ei tuonut muutosta +1,9 % tasoon, vaikka pari kymmenystä lisää odotettiinkin. Chicagon alueen PMI meni selvästi yli odotusten helmikuun osalta. Tänään saatiin Kiinasta nippu PMI-lukuja niin ikään helmikuulta: teollisuus hieman yli odotusten, muuten odotusten mukaista.

Päivän kalenterissa euroalueen PMI:t ja Saksan inflaatio helmikuulta, sekä tammikuun yksityinen kulutus ja helmikuun teollisuuden ISM Yhdysvalloista. Fediltä tänään Beige Book ja puhujapöntössä Kaplan ja Brainard.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Polvet vähän notkahtivat, mutta säikähdyksellä selvittiin
Seuraava
Talouden hyvä veto johtamassa seuraavaan Fedin nostoon