17.05.2017

  • Virkavirhesyytteestä puhutaan jo
  • Dollari alas, turvasatamat ylös
  • Markkinat avaavat miinukselle

Korkomarkkinoilla riskilisät jatkoivat tiukentumistaan euroalueella, jenkeissä ei liikettä. Osakemarkkinoilla sipsuteltiin myös ilman mainittavaa liikettä. Välillä tuntuu, että markkinoilla on jo liian rauhallista ja hiljaista.

Jotain liikettäkin sentään: dollari heikkenee samaa tahtia kun lehdistö ja demokraatit syyttävät Trumpia oikeuden toteutumista estävistä toimenpiteistä. Kyse on paitsi Trumpin omasta oletetusta tietovuodosta Venäjälle, myös oletetusta pyynnöstä lopettaa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynniin kohdistuvat FBI-tutkimukset. Trumpin hallinto on kommentoinut kaikkien syytösten olevan ”fake”, tietenkin.

Useat turvasatamat kuten kulta ja USA:n valtionlainat ovat kääntyneet noin viikko sitten nousuun – suunnilleen samoihin aikoihin siis kun Trumpin edesottamuksiin on alettu liittää termi ”virkavirhe”.

Ottaen huomioon Trumpin hallintoon ja politiikkaan liittyvän epävarmuuden markkinoilla tuntuu olevan jo liiankin hiljaista. Toisaalta, olisiko Trumpin presidenttikauden päättyminen (jos vähän saa mennä asioiden edelle) ennen aikojaan lopulta markkinoiden kannalta huono asia? Toisaalta, ei hänen valintansakaan pitänyt olla hyvä asia. Ainakin uskoa merkittäviin uudistuksiin, ja etenkin verohelpotuksiin, koetellaan ihan tosissaan.

Talousdata Yhdysvalloista oli eilen kaksijakoista. Teollisuustuotanto kehittyi huhtikuussa selvästi odotuksia paremmin, mutta asuntosektorilla uusien asuntojen aloitusten määrä laski muutamalla prosentilla markkinoiden odotettua vastaavan kokoista nousua. Euroalueen Q1 BKT:n tarkistus ei tuottanut muutoksia, eli +1,7 % vuositason kasvulla mentiin. Iso-Britannian inflaatiodata ei myöskään yllättänyt sen kiihdyttyä huhtikuussa +0,5 % (vuositaso +2,7 %).

Kalenterissa ei ole tänään merkittävää dataa ja fokus jatkunee USA:n poliittisissa kuvioissa. Osakemarkkinat avaavat Euroopassa puolisen prosenttia miinukselle

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump-jahti jatkuu
Seuraava
Trump kiipelissä, mutta tilanne rauhoittunee nopeasti