16.05.2017

  • Talousdatassa ja markkinaliikkeissä rauhallista
  • Kiinan investointihalut piristivät raaka-aineita
  • Washington Post syytti Trumpia tietovuodoista venäläisille

Varsinaisia kovia uutisia ei markkinoilla eilen juurikaan ollut. Yhdysvaltojen Empire Manufacturing –indeksi laski vastoin odotuksia, mutta toisaalta asuntorakentajien NAHB:n luottamusindeksi jatkaa nousutrendillään ja erittäin korkealla tasolla. Ei draamaa näissä.

Lehdistössä (Washington Post) kohistiin lähinnä uusista väitteistä siitä, että Trump olisi paljastanut Venäjälle (ulkoministeri Lavroville) salassa pidettäviä tietoja. Trumpin jo muutenkin kyseenalainen uskottavuus on tukevassa laskussa ja spekulaattorit rakentelevat jo skenaarioita sen varalta, että herra ei täyttä presidenttikautta tule istumaan.

Teemana jatkaa vahvan tuloskauden (etenkin Euroopassa) ja heikentyvien ennakoivien makromittarien (etenkin Yhdysvalloissa) pienoinen ristiriita.

Markkinoilla Kiinan investointihalukkuutta tervehdittiin ilolla. Etenkin raaka-aineet ja niihin liitännäiset sektorit (ja valuutat) esiintyivät eilen pirteästi. Volatiliteetti yritti hieman ponnistaa, mutta se yritys lässähti ties monennenko kerran. Taala heikkeni jo 1,10 tason läpi euroa vastaan tänään aamulla.

Markkinoilla Kiinan investointihalukkuutta tervehdittiin ilolla.

Kiina kommentoi eilen viimeisiä talouslukujaan sanoen, että asuntolainananto kiihtyi huhtikuussa ja se tulee tukemaan talouskasvua, eli tarkemmin sanoen lähinnä hidastamaan sen laskua. Viralliset ennusteet ovat edelleen 6 % päällä kuluvalle ja myös lähivuosille.

EKP:n pääekonomisti Praet jutteli melko kyyhkymäistä tarinaa. Praetin mukaan euroalueen kasvu tarvitsee edelleen tuekseen sopeuttavaa rahapolitiikkaa ja riskit, vaikkakin tasaantumassa, ovat edelleen alaspäin kallellaan. Odotukset EKP:n nostosta eivät näillä puheilla ainakaan kasvaneet.

Tänään julkaistaan euroalueelta Saksan sijoittajien tunnelmia mittaava ZEW-indeksi, sekä Yhdysvaltojen teollisuustuotantoluvut ja kapasiteetin käyttöaste. Markkinat ovat avaamassa (tutuksi tulleeseen tapaan) eilisille tasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Well done Kiina!
Seuraava
Trump-kohina heikentää dollaria