28.09.2017

  • Verouudistuksessa tärkeintä yritysverokannan merkittävä lasku
  • Seuraavaksi asiaa käsittelee edustajainhuone
  • Suunnitelman toteutuessa mm. Uponor ja Huhtamäki voittajien joukossa

Markkinoista ensin pari kommenttia. Korkojen nousu jatkui eilen. Yellenin sanat painoivat siis edelleen - valtionlainoja myytiin sekä euroalueella että Yhdysvalloissa. Myös talousluvuista saatiin riskihaluille tukea, kun Yhdysvaltojen teollisuus- ja kestokulutushyödykkeiden uudet tilaukset kasvoivat yli odotusten. Osakemarkkinoilla korkojen nousu on auttanut etenkin pankkisektoria, joka veti Yhdysvalloissa laajat indeksit uusiin huippuihinsa.

Optimismia on ruokkinut myös Trumpin verouudistuksesta myöhään eilen illalla julkistetut linjaukset, jotka olivat oikeastaan juuri mitä etukäteen oli vuodettukin. Uusi yritysveroaste tippuu Trumpin suunnitelmissa nykyisestä 35 %:sta 20 %:iin ja myös investoinneille suunnitellaan suoria verovähennysoikeuksia. Myös ansiotuloverotukseen, etenkin korkeampituloisille, suunnitellaan helpotuksia.

Yhdysvaltojen poliittisessa kentässä ensimmäiset kommentit ovat olleet lähinnä toppuuttelevia. Vielä ollaan joka tapauksessa kaukana siitä, että Trumpin ajatukset ovat voimassa olevaa lainsäädäntöä, mutta asia nytkähtelee eteenpäin. Seuraavaksi asia siirtyy kongressin ”alempaan kabinettiin”, eli edustajainhuoneeseen.

Demokraatit ovat odotetusti vastustaneet sitä, että verorasite helpottuu rikkailla ja kiristyy pienituloisilla. Suurin vastaamatta oleva kysymys on edelleen miten veroale toteutetaan siten, ettei se tee budjettiin liian suurta lovea. Näkemyksemme on, että yritysveroastetavoitteesta Trump ei tingi, jolloin ansiotuloveron kevennykset tarpeen tullen joustavat.

Verouudistuksen vaikutuksia on yhtiötasolla vaikea laskea kovin tarkasti, mutta arvioimme mukaan Taaleri Sijoitusideoista löytyvät Uponor ja Huhtamäki tulevat nykyisten Trumpin suunnitelmien (edes suunnilleen) toteutuessa olemaan selvien voittajien joukossa.

Tänään kalenterissa nippu inflaatiolukuja. Saksan ja Espanjan luvut tulevat antamaan esimakua perjantaina julkaistaviin koko euroalueen aggregaattitason lukuihin. Euroalueella orastava inflaation kiihtyminen on ollut paljolti Saksan vetämää, joten tämän päivän luvut ovat yhtä lailla tärkeät kuin perjantain euroalueen lukemat.

Euroalueella Iso-Britannian keskuspankki juhlii tänään itsenäisyytensä 20-vuotissynttäreitä ja mukana menossa puhujia isäntä Carneyn lisäksi mm. EKP:n Lautenschlaeger ja Praet. Fediltä George ja Fischer äänessä.

Loppuviikolle askelmerkkejä: Kiinan teollisuudesta odotetaan positiivista datapistettä, kun maan teollisuuden ostopäällikköindeksin ennustetaan pysyneen syyskuussa kasvua indikoivalla uralla. Kiinan valuutan juanin vahvistuminen on tapahtunut pääasiassa vain dollaria vastaan, eli sen kasvua heikentävä vaikutus lienee vain pienehkö. Euroalueen ja yksityisten tulojen ja kulutuksen kehitys täydentävät viikon talousdatan. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yellen ja Macron valoivat uskoa agendoihinsa
Seuraava
S&P 500 tekemässä jälleen uuden ennätyksen