18.09.2018

  • 10 % nyt ja 25 % vuodenvaihteessa ellei meno muutu
  • Italiassa soppa keittyy tutulla kaavalla
  • USA:n kiinatulleista ei juurikaan markkinareaktioita

Trumpin hallinto asettaa varsin odotetusti 10 % tuontitullit voimaan alkaen 24.9. koskemaan kiinalaista tuontia yhteensä 200 miljardin dollarin arvosta. Tullien määrä yli tuplaantuu 25 %:iin 1.1.2019 ellei uudelleenneuvotteluissa päästä muunlaisiin tuloksiin. Mikäli Kiina reagoi asettamalla vastatulleja, kuten oletettavaa on, nokittaa USA Trumpin eilen antaman lausunnon mukaan vielä yli 200 miljardin korotuksella.

Nyt voimaan astuvien tullien vaikutusta vähentää juanin lähes vastaava kesäkuussa alkanut heikentyminen. Vuodenvaihteeseen kaavailtu 25 %:n taso olisi jo eri asia ja se sattuisi sekä jenkkikuluttajiin että amerikkalaisiin yrityksiin. Siihen on kuitenkin vielä aikaa ja paljon ehtii tapahtua neuvottelupöydissä. Markkinoidenkin mielestä, päätellen sen vaatimattomiksi jääneistä eilisistä liikkeistä, tilanne on yhtä lailla auki nyt kuin ennen eilistä Trumpin ilmoitustakin.

Fakta myös on, että Yhdysvallat kasvattaa taloutensa alijäämää jatkuvasti eikä se näillä toimilla mihinkään oikene. Mikäli nyt kukaan siellä edes on aidosti huolissaan loputtomalta tuntuvasta velkaantumisesta. Ei tiimalasissa kuitenkaan luulisi loputtomasti hiekkaa olevan poliittiselle pelille. Rahan puute puhaltaa pelin lopulta poikki ja näkemyksemme on, että jonkinlainen ratkaisu tilanteen normalisoimiseksi tullaan löytämään. USA:n talouselämän etujärjestöt ja yritykset itsekin ovat jo nyt barrikaadeilla. Marraskuussa on vaalit ja Trumpin peli on saada ääniä USA:n talouden puolustajana, mutta toisaalta hänen toimensa voi nähdä myös talouden hiekoittajana. Äänestäjät päättävät seuraavaksi marraskuun välivaaleissa miltä heistä tuntuu.

Trumpin strategia on toki osin ymmärrettävä, eli nyt kun taloudella menee hyvin on paikka iskeä kilpailussa maailman talousjohtajuudesta jos koskaan. Realismia on lopulta kuitenkin se, että myös USA tarvitsee globaalia yhteispeliä säilyttääkseen omankin talouskasvunsa toivotulla tasolla.

Italiassa poliitikot puhuivat eilenkin kaikenlaista. Valtionvarainministeri Tria vakuutteli, että hän ei populisteja kuuntele vaan pitää budjetin kurissa. Markkinat kiittivät pienellä nousulla. Viiden Tähden Liikettä ja Liigaa teknokraattiministerin linja ja oma-aloitteisuuskin varmasti kismittää, mutta toisaalta voimakeinojen käyttämisen intoa lannistaa halu pysyä hallituksessa. Italiassa on poliitikoille muuten erittäin hyvät eläkkeet, eli ehkä siellä joku parlamentissa haluaa niidenkin perässä kitkutella – mene ja tiedä. Paljon on merkkejä joka tapauksessa ilmassa sen puolesta, että ei Italiassa mikään aidosti koskaan muutu.

Markkinoilla eilen teknologiayhtiöt ottivat vähän pakkia, kun tullipuheet lisäsivät huolia miten käy alihankintaketjujen, eli käytännössä yritysten kustannusten. Muuten indeksitasolla ei paljoa eilen hulluteltu. Aasiassa käytiin kauppaa jopa plussalla huolimatta uusista USA:n tulleista.

H&M:n osakkeessa nähtiin oppikirjaesimerkki short squeezesta (+16,6 %), kun firma kertoi viimein jotain hyvää muutaman vuoden taaperruksen jälkeen ja osakelainat olivat samalla huipussaan. Pienestä positiivisesta huolimatta emme innostu H&M:stä sijoituskeissinä. Toinen vähän rivakampi liikkuja eilen oli niin ikään ruotsalainen, Taaleri Sijotusideoistakin löytyvä Gränges (+11,8 %).

Draaman kaari jatkuu tänään loivalla kulmakertoimella – markkinat avaavat Euroopassa tasan eilisille tasoille. USA:n ja Kiinan nokittelua seuraillaan.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n alhaiset inflaatioluvut ja myös EKP antoivat eurolle buustia
Seuraava
Kiinalta vastatulleja jenkeille, mutta osakkeet silti ylös
Miikka Kuusi