13.01.2016

Toivoa ilmassa, vuoden ensimmäinen hyvä päivä

· öljy kääntyi, osakkeet kääntyivät

· Kiinan kauppataseluvut yllättivät positiivisesti

· Tuloskausi lähtee liikkeelle

MARKKINOISTA

Ensimmäistä kertaa tälle vuodelle nähtiin Euroopassa suhteellisen hyvä osakemarkkinapäivä. Erityisesti Saksan osakemarkkina oli hyvässä vedossa, autoteollisuuden vetäessä markkinaa ylös. Markkinat kestivät hyvin vielä USA:n avatessa, mutta jälleen kerran pehmeys lähti liikkeelle öljyn heikkoudesta. WTI laatu kävi alimmillaan kokeilemassa 30 taalan rikkomista noin klo 21, minkä jälkeen kehitys kääntyi. Hieman myöhemmin kääntyi myös Yhdysvaltain osakemarkkina ylös nousten yli prosentin päivän pohjista. Miksi näin tarkasti? Koska nyt näyttää vahvasti siltä, että öljystä on tullut ns. leading indikaattori osakemarkkinalle, mutta korrelaatio alkaa kuitenkin pienenemään. Samalla on syytä jälleen muistaa, että öljyn hinnan lasku valuu suoraan yksityisen kuluttajan taskuun, minkä ansiosta kulutuskysynnän on mahdollista vetää talouskasvua entistä paremmaksi. Samalla osakemarkkinoiden volatiliteetit (ks. taulukko VIX ja V2X) alkavat rauhoittumaan, josta voidaan myös lukea positiivista signaalia samalla kun osakemarkkina on teknisesti ylimyyty. Markkinoille on hyvin tyypillistä, että korrelaatiot voimistuvat kaikkien varallisuuserien laskiessa ja nousut alkaessa korrelaatiot toimivat päinvastoin. Mutta, ilman öljyn ja muiden raaka-aineiden stabiloitumista ja kääntymistä edes lievään nousuun, ei osakemarkkinoiden volatiliteetti palaa vuoden 2014 pohjalukemiin. Tämä johtuu yksinkertaisesti öljy-yhtiöiden suuruudesta osakemarkkinoilla.

Makrotalousuutiset olivat edelleen vähissä mutta Kiinasta saatiin kauppataseluvut. Kiinan ulkomaankauppa kävi joulukuussa selvästi odotuksia vilkkaampana. Paikallisessa valuutassa laskettuna tuonti supistui 4,0 % ennustetun 7,9 %:n sijaan ja vienti kasvoi ensimmäistä kertaa kesäkuun jälkeen (+2,3 % vs. -4,1 % odotus). Luvut ylittivät odotukset selvästi myös dollareissa mitattuna ja kasvanut kauppataseen ylijäämä luo edellytyksiä juanin tasapainottumiselle dollaria vastaan.

Yhtiökohtaiset ovat edelleen vähissä mutta tänään Yhdysvalloista alkaa tulla jo tärkeämpiä tuloksia. Tänään ulkona ovat JP Morgan ja Intel.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Länsi rauhoittumassa, itä jatkaa levottomana
Seuraava
Markkinat ylimyyty, raaka-aineet rauhoittuivat