27.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Salvini ja Di Maio taipumassa kompromisseihin budjettialijäämäneuvotteluissa 
  • EKP lopettamassa suunnitellusti osto-ohjelmansa vuoden vaihteessa 
  • Italia, Brexit, Fed ja kauppasota kaikki otsikoissa loppuviikon aikana

Eilisen ykkösuutinen oli Italia, kun Salvinin ja Di Maion kommentit budjettialijäämäneuvotteluista tulkittiin siten, että he olisivat valmiita kompromisseihin. Valmiita ratkaisuehdotuksia eilen ei saatu, mutta Salvini kertoi, että Italian hallitus ”ei aio tehdä (budjettialijäämän) desimaaleista ongelmaa”.  Conte, Salvini ja Di Maio tapasivat vielä eilen illalla ja aamulla uutisoitiin, että hallituksen ehdotuksessa budjettialijäämäksi ehdotettaisiin 2,2 %:a aiemman 2,4 % sijaan. Rohkaisevia merkkejä, mutta sopimukseen EU:n kanssa on vielä matkaa. 

Uutisten seurauksena Italian korko kääntyi eilen selvään laskuun ja laski 14 korkopistettä 3,27 %:iin. Osakkeissa isoimpia hyötyjiä eilen olivat Italian pankit (sektori +4,8 %), mutta myös laajat indeksit nousivat Euroopassa prosentin verran. 

Myös Amerikassa noustiin tekno- ja retail-sektorien johdolla, S&P 500 +1,55 %. Jälkimmäistä nostatti perjantain Black Fridayn ennätyssuuri (6,22mrd dollaria) online-myynti, kun taas viime aikoina alas lyödyt teknologiaosakkeet palasivat eilen nousu-uralle. 

EKP:n Mario Draghi toisti näkemyksensä siitä, että EKP:n arvopaperien osto-ohjelma loppuu suunnitellusti vuoden vaihteessa. Kaikki päätökset ovat kuitenkin edelleen talousdataan sidottuja, mutta tällä hetkellä inflaatio on kehittynyt keskuspankin odotusten mukaisesti. Toteutuessaan markkinoilta poistuu iso ostaja, mikä voi näkyä valtionlainojen sekä osto-ohjelman alaisten investment grade –lainojen hinnoissa. Eilisen aikana kuitenkin levisi spekulaatioita siitä, että EKP saattaisi tehdä alkuvuonna uuden TLTRO –ohjelman, jolla se pystyisi tukemaan erityisesti eteläeurooppalaisten pankkien rahoitusta. 

Tällä viikolla sijoittajilla on useita seurattavia aiheita – Euroopassa Italian neuvottelut ja Brexit dominoivat otsikoita kun taas Yhdysvalloissa ensin tänään neljä Fedin pankkiiria ja huomenna Fedin nokkamies Powell ovat äänessä. Loppuviikosta puolestaan on G20-kokous ja odotetusti Trump ja Xi neuvottelevat kauppasodasta kokouksen yhteydessä.

 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Hiljainen päivä odotettavissa, mutta tärkeät PMI:t kalenterissa
Seuraava
Odotteleva tunnelma – viikonloppuna G20-kokous