19.02.2016

Markkinat jatkoivat toiveikkaina.

Brysselistä ei vielä uutta Iso-Britannian jäsenehdoista.

Talousluvuissa tänään USA:n inflaatiosta.


EU:n huippukokouksen eiliset neuvottelut jatkuivat aamuun asti, mutta (lyhyelle) tauolle mentiin tuloksetta. Kokouksen pääsovittelija Donald Tusk kommentoi, että jotain edistystä on saavutettu, mutta paljon työtä on jäljellä. Suurimmat kiistakysymykset ovat maahanmuuttajille maksettavat etuudet sekä Iso-Britannian tavoittelemat finanssialan regulaatiomuutokset, joiden on kritisoitu tarjoavan todelliselta sisällöltään lähinnä erivapauksia Lontoolle.

Pääministeri Cameronin uhkapeli siis jatkuu: potissa on joko Iso-Britannialle uudistunut ja aikaisempaa edullisempi asema EU:ssa tai vaihtoehtoisesti joutuminen kansanäänestykseen koko EU-jäsenyydestä, jolloin Cameronin kannattanee alkaa pikkuhiljaa pakkamaan kamojaan Downing Street kympistä. Neuvottelut jatkuvat tänään.

EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjoista ei saatu merkittävää uutta. Riskit kehittyvistä markkinoista ja myös finanssimarkkinoista ovat aiheuttaneet vastatuulta euroalueenkin kasvunäkymille. EKP on joka tapauksessa halukas toimiaan ennen kuin riskit realisoituvat ja näkemyksemme mukaan seuraavassa kokouksessa 10.3. tapahtuu.

Markkinat pitivät varsin hyvin pintansa, vaikka takana oli jo kolme nousupäivää ja vaisuja ulkomaankauppalukuja Kiinasta ja Japanista. Isoja uutisia oli markkinoilla eilen varsin vähän. Euroopassa päädyttiin käytännön nollille ja Yhdysvalloissakin kurssit antoivat periksi vain muutaman prosentin kymmenyksen. Wal-Martin vaatimattomat numerot aiheuttivat vähän huolia jenkkikuluttajan tilasta.

Aasiassa aamu on valjennut epäyhtenäisissä tunnelmissa. Dollari vahvistui euroa vastaan jo viidettä päivää vahvistuneen riskisentimentin rohkaisemana. Markkinoiden tulkinta Cameronin neuvottelumenestyksestä oli positiivinen – punta vahvistui. Osakemarkkinoiden ja öljyn hinnan korrelaatio tuntuu hieman höllentyneen.

Tänään seurataan Brysselin neuvottelujen edistymistä, Yhdysvaltojen inflaation kehittymistä sekä euroalueen kuluttajaluottamusta. Markkinat avaavat eilisille päätöstasoille.« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Cameron matkaa Brysseliin – panokset suuret
Seuraava
Kurssinousua raaka-aineiden perässä