04.01.2017

  • Talouskasvuodotukset korkeimmillaan pariin vuoteen
  • Merkkejä protektionismin etenemisestä
  • Brexit-tunnelmat kiristymässä

Osakemarkkinat avasivat eilen vuoden myös Yhdysvalloissa ja plussalle jäätiin kiitos vahvojen teollisuuden ostopäällikköindeksien. Etenkin inflaatiokomponentti meni räikeästi yli odotusten. Myös muualla maailmassa luvut ovat olleet toki vahvoja. Siitä todisteita eilen myös Iso-Britanniasta.

Defensiiviset toimialat painelivat USA:n pörssien nousun kärjessä. Pikkuhiljaa aletaan näkemään lisääkin merkkejä syklisten rallin ylilyönnistä?

Jenkeissä Ford ilmoitti avaavansa uuden suuren tehtaansa sittenkin kotimaahan eikä Meksikoon. Ja Trump kehotti General Motorsia valmistautumaan kunnon tulleihin, mikäli uusia Chevrolet-malleja aloitetaan valmistaa ulkomailla. Esimakua tulevasta? Muistetaan kuitenkin, että radikaalit veroreformit eivät ole yksin Trumpin käsissä.

Öljy teki pienen korjausliikkeen eilen laskien noin 2,5 %. Libyan tuotantomäärien nosto hallitsi toimialan otsikoita. Tänään öljy jatkaa hieman plussalla.

Saksassakin inflaatioluvut olivat selvästi koholla odotuksiin nähden ja euroalueen korot kehittelivät pientä nousua. Siitä huolimatta samaan päivään mahtui myös eurotaalan piipahtaminen alle 1,035 tason. Viimeksi moisia tasoja nähtiin vuonna 2002.

Aasiassa huhuttiin jälleen Kiinan lisätoimista pääomapaon ehkäisemiseksi. Heikentynyt jeni nosti japanilaisia osakkeita selvästi.

Brexitin ympärillä tapahtui eilen, kun Iso-Britannian EU-lähettiläs Sir Ivan Rogers yllättäen jätti tehtävänsä. Aikaa maan viralliseen ”irtisanoutumisilmoitukseen” on enää pari kuukautta. Kansainvälisen lehdistön mukaan Rogers on maan kokenein EU-neuvottelija ja hänen lähtönsä laskee sujuvan ja kaikille osapuolille suotuisan neuvottelulopputuloksen todennäköisyyttä.

Tänään saadaan euroalueelta lisää inflaatiolukuja ja odotukset ovat luonnollisesti nousussa Saksan vahvojen lukujen jälkeen. Fedin joulukuun kokouksen pöytäkirjat julkaistaan illalla.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
​Nousu jatkuu Euroopassa
Seuraava
Kone ei vielä sakkaa, mutta onko nousu hidastumassa?