28.03.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Yhdysvalloissa osakkeet ja pitkät korot alas 
  • S&P500 jälleen tukitason lähellä
  • FANG-indeksillä historian kovin laskupäivä

Eilinen pörssipäivä Yhdysvalloissa lässähti kuin poikien ilta synttärisankarin tyttöystävän pamahtaessa kutsumatta paikalle. Euroopan positiivisen pörssipäivän jälkeen tunnelmat olivat hyvät Yhdysvalloissakin vielä noin puoleen päivään asti paikallista aikaa, jonka jälkeen ilman yksittäistä syytä teknologiasektori lähti vetämään pörssejä alas. Syitä – tai tekosyitä – riskin keventämiselle selitettiin sektorirotaatiolla, Trumpin pyrkimyksillä estää kiinalaissijoitukset teknosektorille sekä firmakohtaisilla syillä, joita tuntui löytyvän useammastakin teknoyhtiöstä. Facebookin (-4,9%) Zuckerberg on kutsuttu Capitol Hilliin todistamaan kongressin eteen, Tesla (-8,2%) joutuu jälleen Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviraston tutkintaan aiempien onnettomuuksien takia, Nvidia (-7,8%) kertoi lopettavansa toistaiseksi itseohjautuvien autojen testit ja Twitter (-12%) joutui tunnetun lyhyeksi myyjän Citronin hyökkäyksen kohteeksi tietovuotohuolien seurauksena. 

Edellä mainitun teknosektorin myynnin johdattelemana Yhdysvaltain osakemarkkinat olivat tuntuvasti ja laajasti pakkasella, S&P500 -1,7% ja mm. 10 globaalisti suurimmasta teknoyhtiöstä koostuva indeksi NYSE FANG –indeksi koki kovimman laskupäivänsä ja oli alas 5,6 %. Teknologiasektorin lisäksi laskussa oli finanssisektori, joka kärsi Yhdysvaltojen valtionlainojen korkojen laskuista. Erityisesti pidemmässä päässä nähtiin liikettä, kun 10-vuotisesen valtionlainan korko laski 8 korkopistettä 2,78 prosenttiin päätyen täten 2,8 % tason alapuolelle ensimmäisen kerran sitten helmikuun alun. 

Teknisiä tasoja tuijottelevat sijoittajat pitävät lähipäivinä tarkasti silmällä, pitääkö S&P500:n 200 päivän liukuvan keskiarvon antama tukitaso (2587 pistettä). Indeksin sulkeminen tukitason alapuolelle olisi tekniseen analyysiin uskoville myyntisignaali ja vaikka itse tekniseen analyysiin ei uskoisi, kannattaa huomioida, että niin moni siihen globaalisti uskoo, ettei tätä tukitasoa täysin kannata olankohautuksella sivuuttaa. Jos tukitasot pitävät, voi erityisesti nyt maahan lyödyissä teknoyhtiöissä olla netto-ostajan onnenpäivät. 

Teknisten tukitasojen ja uutisvirran lisäksi maininta taka-alalle jääneestä makrokalenterista, jossa eiliset luottamusluvut heikentyivät sekä Euroopassa, että Yhdysvalloissa joskin ne ovat edelleen hyvällä tasolla eivätkä vielä aiheuta syytä huoleen. Tänään ei mainittavia talouslukuja, mutta huomenna Yhdysvalloista yksityiset tulo- ja kulutusluvut. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Riskinottohalukkuus palasi, ainakin hetkeksi.
Seuraava
Pörssit rauhoittumassa pääsiäisen viettoon
Miikka Kuusi