05.10.2018

  • USA:n korot nousussa mutta myös käyrä jyrkkeni
  • Brasiliassa presidentinvaalit (1. kierros) viikonloppuna
  • Tänään USA:n työmarkkinadata klo 15:30

Noussut korkotaso alkaa puremaan osakemarkkinaan. Samaa tässä on jauhettu jo pitkään, mutta jauhetaan tarkoituksella sillä se nyt on suurin osakemarkkinan tuottoja maltillistava tekijä. Toisaalta korkokäyrä on viimeisen liikkeen jäljiltä taas hieman jyrkempi. Kasvunäkymät vahvan jenkkidatan myötä ovat hieman petranneet ja taantumaskenaariot siten työntyneet aikajanalla hieman kauemmas. Pienistä liikkeistä kerrallaan toki kyse, mutta päivätasolla kun näistä raportoi, niin se nyt tulee joka tapauksessa annettuna.

Eilen lasketeltiin oikeastaan kautta linjan, mutta teknojen lasku hieman pistää silmään. Aasia seurasi miinukselle yksi yhteen jenkkien perässä. USA:n pankit meloivat ansiokkaasti vastavirtaan nousevista koroista hyötyvänä toimialana. Euroopasta kova yksittäisen suuren osakkeen Novo Nordiskin (-7,2 %) liike seurauksena kilpailijan Eli Lilly (USA) testimenestyksestä uuden Novon tuotteiden kanssa kilpailevan diabeteslääkkeen. Ainakin innokkaimmat Novon monopoliskenaariot joutuvat nyt kriittisen tarkastelun kohteeksi.

Italiasta ei varsinaista uutta. Kaikenlaista huhuja ja pöhinää liikkuu budjetin muotoutumisesta ja Salvini/Di Maio –duon lupauksista ja kaavailuista, mutta ei niitä kukaan tällä hetkellä usko. Kuun puoleen väliin mennessä budjetti liikahtaa komissiolle ja sen jälkeen ollaan viisaampia.

Kehittyvillä markkinoilla Brasilian tilanne alkaa nousta otsikoihin.  Sunnuntaina on presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Innolla odotan. Maan rämpivä talous näytti pari vuotta sitten hetkellisesti jo paremmalta, ja maan alijäämäkin lähti supistumaan, kun Roussef äänestettiin sivuun (jäi kiinni lakien rikkomisesta) ja markkinamyönteisempi Temer tuli tilalle, mutta hänkin tietysti meni ja sössi poliittisen pääomansa erilaisiin lahjusepäselvyyksiin. Sittemmin yksi uusista kärkiehdokkaista meni joutumaan vankilaan. Nyt on loppusuoralla kaksi ehdokasta, joista kumpikaan ei vaikuta kovin lupaavalta viemään läpi mana talouden kipeästi kaipaamia rakenneuudistuksia. Palataan tähän tarkemmin kun tiedetään ensimmäisen kierroksen tulokset.

Tänään markkinoilla tulee seurata pupillit laajana USA:n tuoreet työmarkkinatilastot klo 15:30. Onko työmarkkina jo tiukentunut siinä määrin, että palkkojen nousu alkaa vaikuttaa trendinomaiselta?

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pohjoismaisten pankkien osakekurssit pelästyivät Bloombergin rahanpesuartikkelia
Seuraava
Riskit euroalueen yllä tulevat pysymään vielä pidempäänkin