12.09.2018

  • Amazon ja Apple vetivät Wall Streetin nousuun
  • Kehittyvillä markkinoilla paine jatkuu jenkkikorkojen noustessa
  • Kauppasotakeskusteluissa havaittavissa toivoa

Alustatalouden kuningas Amazon (+2,5 %) näytti mallia Wall Streetillä ja riskisentimentti parani myös kohtalaisen hyvän talousdatan myötä. Lähestyvä hurrikaanisesonki, josta esimerkkinä kategorian 4 Florence, nosti öljyn hintaa ja energiasektorin osakkeita. Korkomarkkinoilla USA:n 10-v valtionlainakorko hätyyttelee jälleen 3 % tasoja. Lyhyiden korkojen nousu on ollut vielä voimakkaampaa.

Jotkut kirjoittelevat myös jo kehittyvien maiden riskien helpottamisesta, mutta kyse on ehkä enemmän vain siitä, että uusia huonoja uutisia ei ole muutamiin päiviin tullut. Mikäli USA:n korot ja odotukset Fedin nostoista jatkavat nykytasoilla, niin mitään nopeaa riskisentimentin palautumista kehittyvillä markkinoilla ei todennäköisesti nähdä.

Kauppasodan uhan ympäriltä on kuulunut vaihteeksi positiivista. Kiinalaiset ovat liennyttämässä asenteitaan sitä mukaa kun käy selväksi että ulkomaisia investointeja tarvitaan jatkossakin. Yhdysvalloissa suuryrityksistä alkaa myös kuulua pientä protestointia kauppaa haittaavia tulleja kohtaan. Niin se tämäkin kriisinpoikanen aikanaan tavalla tai toisella ratkeaa kun vaikutukset omaan kukkaroon alkavat käydä riittävän konkreettisiksi. Markkinavoimat voittavat poliittiset agendat lopulta aina.

Talousdatassa eilen Saksan sijoittajien luottamusta mittaava ZEW oli vahva, vaikkakaan ei markkinoiden tärkein mittari. USA:ssa pienyritysten luottamusindeksi NFIB oli niin ikään nousussa ja nyt jo kaikkien aikojen korkeimmalla tasollaan.

Suomessa Amerin osake jäi noin 34 euron tasolle, vaikka kiinalaisten ostokiinnostus on tasolla 40 euroa per osake. Kysessä siis on vain ei-sitova kiinnostuksen osoitus, joka on vielä riippuvainen mm. rahoituksen varmistumisesta. Korkeampi kilpaileva tarjous on mielestämme erittäin epätodennäköinen, joten kyse on lähinnä siitä toimittavatko kiinalaiset vai ei.

Tänään kalenterissa euroalueelta teollisuustuotanto ja Yhdysvalloista Fedin Beige Book –talouskatsaus. Huomenna on viikon pääpäivä EKP:n korkokokouksen ja USA:n inflaatiolukujen ansiosta. EKP:lta ei odoteta muutoksia korkoihin, mutta kommentit talousnäkymistä kiinnostavat.

Markkinataulukosta pistää edelleen silmään 2018-kisa S&P 500:n ja Euro STOXX 50:n välillä, jossa jenkki-indeksi johtaa nyt 17,4 %-yksiköllä (hinta-indeksit, euromääräisesti).

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat saivat vaihteeksi positiivisia poliittisia uutisia
Seuraava
Back to the drawing board?