16.05.2018

  • USA:n korkojen nousu jatkui eilen
  • Osakkeet hieman rauhoittuivat ja vola pari pistettä ylös
  • Makrokuva edelleen positiivinen USA:ssa ja heikko euroalueella

Yritysten tuloskunto on kaikilla mittareilla hyvä, mutta korkojen nousu kallistaa pöytää osakesijoittajasta poispäin.

USA:n kymppivuotinen yrittää karistaa 3 %:n tasoa jo taakseen ollen nyt 3,08 %. 2-vuotinen menee tasolla 2,58 %. Kun taalamääräistä tuottoa saa noilla spekseillä ilman osakeriskiä, niin alkaahan se monia houkuttamaan.

Tästä syystä osakkeet eilen hieman peruuttivat ja volatiliteetti nousi. Osakkeilla jenkeissä oli toki takanaan reilun viikon nousuputki. Olemme koko ajan olleet sitä mieltä, että noin 10 pisteen VIX-tasoja emme tule enää näkemään ja eilisen jälkeen ollaankin taas pari pinnaa korkeammalla tasolla 14,6.

Jotain epävarmuutta markkinoille saatiin siitäkin, että Kim Jong osoitti jostain hämärän peittoon jääneestä syystä mieltään USA:ta vastaan ja uhkasi jo peruuttaa tapaamisen (12.6.) Trumpin kanssa. Samoin USA:n ja Kiinan kauppasuhdeneuvottelut jatkuvat edelleen ja lopputuloksesta on ihan turha vielä arvailla sen tarkemmin. Näkemyksemme pitää sen osalta, että täysimittaista kauppasotaa ei tulla näkemään.

Talousdatassa eilen Yhdysvaltojen vähittäiskauppa huhtikuulta osui suunnilleen odotuksiin ja maaliskuun lukuja otettiin hieman ylös. Isossa kuvassa jenkkikuluttaja voi hyvin ja kuluttaa mieluummin kuin säästää. Riippuu toki näkökulmasta onko se sitten hyvä vai huono asia. Joka tapauksessa innokkaimmat alkoivat puhua jo kolmesta Fedin nostosta vielä tälle vuodelle.

Euroalueella eilen vain Saksasta tärkeydeltään toissijainen ZEW-luottamusindeksi, joka jatkoi lipumistaan alas, mutta hieman odotuksia vähemmän tällä kertaa. Isossa kuvassa euroalueen (mukaan lukien hyvin vuosia vetänyt Saksa) makrotalouden kuva on heikko ja talouskasvuennusteet ovat paineessa mieluummin alas kuin ylös. Jenkeissä on aika lailla päinvastainen meininki.

Vaikea siis on nähdä eurotaalan vahvistuvan kovin merkittävästi nykyisellä makrodatalla ja korkoerolla. Ehkä EKP joskus talviuniltaan herää puhumaan koronnostoista, mutta vielä se ei pysty eikä sen kannata eikä se voi, koska taloudessa euroalueella takatalvi vain jatkuu. Positiiviset indikaattorit mihin saattaisi tarttua ovat vähissä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EPK:lta haukkamaista ja Fediltä kyyhkymäistä vivahdetta
Seuraava
Korkomarkkinat sijoittajien huomion keskipisteenä
Miikka Kuusi