02.03.2017

  • Jenkkien teollisuuden ISM erittäin vahva
  • Fedin nosto häämöttää kahden viikon päässä
  • Tänään Euroopasta tärkeät inflaatioluvut

Markkinat innostuivat eilen kunnolla ja ostointo siivitti osakkeet rivakkaan nousuun sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Korkomarkkinoilla yrityslainojen riskilisät tiukentuivat samalla kun valtionlainoissa, etenkin lyhyessä päässä, liikkeet jäivät muuta markkinaa rauhallisemmiksi. Osakemarkkinoiden sisällä pankit olivat nousukärjessä korkokäyrän jyrkentymisen luodessa perustekemiseen lisää uskoa.

Aasiassa päivä on alkanut Japanin osalta edelleen plussalla, mutta muualla kurssit ovat pääasiassa laskussa. Eurooppa on avaamassa eilisille tasoille.

Näkemyksemme on, että Fedin johtajiston puheet koronnoston tarpeellisuudesta ovat merkittävin syy markkinoiden eiliselle juhlatunnelmalle. Eilen nimittäin erittäin kyyhkymäisen rahapolitiikan kannattajana tunnettu Brainard kommentoi seuraavan noston olevan paikallaan jo pian. Kommentti komppasi edellispäiväisten puhujien Williamsin ja Dudleyn viestiä. Markkinat hinnoittelevat 15.3. pidettävässä kokouksessa nostolle jo 86 % todennäköisyyttä.

Eilen julkaistut USA:n teollisuuden ostopäällikköindeksit menivät selvästi yli odotusten lisäten uskoa talouden hyvään vetoon. Fedin Beige Bookista ei saatu suuria yllätyksiä.

Vaikka Fed parin viikon päästä korkoa nostaisikin, jatkuu rahapolitiikka edelleen erittäin elvyttävänä, ja se tekee sitä käytännössä globaalisti. Siinä suurin syy, miksi osakkeita edelleen ostetaan historiallisesti kalliista P/E-luvuista huolimatta. Euroalueenkin taloudessa on jo moni parametri EKP:n nostoa puoltavassa asennossa, mutta inflaatiota keskuspankki vielä odottelee. Siitä tänään tuoretta dataa klo 12, kun pohjainflaatio, tammikuun tuottajahinnat ja helmikuun kuluttajahinnat julkaistaan.

Kalenterissa muuta tänään: euroalueen työttömyysaste, Yhdysvaltojen uusien työttömyyskorvaushakemusten määrä, ja keskuspankkiireista Fedin Mesten ja EKP:n Lautenschlaeger.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump lupasi enemmän kuin avasi toteutuskeinoja
Seuraava
Euro jatkanut heikentymistään haukkojen puristuksessa