31.10.2016

  • USA:n Q3 BKT yli odotusten
  • Presidenttipelissä viimeiset draamat
  • OPEC:in tuotannonleikkaukset edelleen epävarmoja

Viime viikon odotetuin datapiste osui perjantaille, kun Yhdysvaltojen Q3 BKT:n kasvu julkaistiin. 2,9 % kasvu meni otsikkotasolla hieman yli odotusten (+2,6 %), mutta jotta asioista saa oikean kuvan, tulee se suhteuttaa varastojen muutoksiin. Q3:lla varastojen kasvu nosti BKT-kasvua 0,6 prosenttiyksiköllä ja vastaavasti Q2:lla niiden supistuminen painoi kasvua kokonaisella prosenttiyksiköllä. Vienti veti Q3:lla hyvin, vaikka dollari vahva onkin. Yksityinen kulutus sen sijaan kasvoi Q2:lla vielä 4,3 %, mutta Q3:n kasvu (+2,1 %) oli selvästi vaatimattomampaa.

OPEC:in kokous päättyi viikonloppuna jälleen ilman päätöksiä tuotannonleikkauksista. Ulkopuolisena mukana ollut Venäjä sanoi olevansa valmis tuotantonsa jäädytykseen, mikäli OPEC leikkaa. Soutaminen ja huopaaminen siis jatkuu. Öljyn hinta on nyt tasoittunut juuri 50 dollarin alapuolelle.

Clintonin sähköpostit nousivat vielä kertaalleen vaalitaistelun keskiöön sen viime metreillä, kun äänestyspäivään on aikaa enää reilu viikko. FBI tiedotti aloittaneensa uudelleen asian tutkinnan. Clintonin voiton todennäköisyys hieman laski markkinoilla, mutta johdon pitäisi edelleen olla varsin selkeä. Katsotaan nyt loppuun asti kuitenkin.

Talousdataa saadaan tällä viikolla melko reippaasti ja kohokohtana perjantaina julkaistavat Yhdysvaltojen viralliset työllisyystilastot. Tänään euroalueen inflaatioluvut ja Q3 BKT:n kasvu. Keskuspankkikokous Japanissa tiistaina, Yhdysvalloissa keskiviikkona ja Iso-Britanniassa torstaina. Tiistaina ja torstain välillä PMI-lukuja globaalisti.

Markkinat avasivat tänään varovaisesti miinukselle – USA:n presidenttivaalien epävarmuus on hieman lisääntynyt ja Japanista saatiin aamuyöllä hieman odotuksia pehmeämmät teollisuustuotanto- ja vähittäismyyntiluvut.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korkojen nousu rajoittaa riskihaluja
Seuraava
Luottamus öljymarkkinaan koetuksella