15.12.2017

  • EKP jatkaa inflaation odottelua kun ei muutakaan voi
  • PMI:t viitoittavat kasvun jatkumista
  • Verouudistuksen läpimenolle alkaa tulla kohta kiire

EKP ei nostanut korkoa, eli ohjauskorko jatkaa 0,00 %:ssa. Talletuskorko -0,40 %. Elvytys jatkuu näillä näkymin ensi vuoden syyskuuhun. Muutoksia saattaa toki tulla. Voimassa olevan ohjauksen mukaan korko jatkaa nollassa myös elvytyksen päättymisen jälkeen ”for an extended period of time”. Miten tuon sanamuodon sitten päättääkin tulkita.

Kasvua on, mutta inflaatiota ei. Kasvukuvaa vahvistavat euroalueen eilen julkaistut vahvat PMI:t, jotka ylittivät odotukset sekä teollisuuden että palvelualojen osalta, sekä EKP:n 2018 talouskasvuennusteiden selvät nostot vuosille 2017 - 2019. Velttoa inflaatiokuvaa vahvisti mm. EKP:n ensimmäinen inflaatioennuste vuodelle 2020, joka sekin on vain 1,7 %.

Yhdysvalloissa PMI:t kehittyivät epäyhtenäisemmin. Teollisuuden osalta mennään jo pisteluvussa 55 vs. edellinen 53,9, mutta palvelualojen indeksi heikkeni tasolle 52,4 (ed. 54,5). Kasvu kuitenkin jatkuu. Muistetaan, että kaikki luvut yli 50 pisteen indikoivat talouden kuitenkin kasvavan.

Makrossa eilen myös vähittäiskaupan lukuja. Yhdysvalloissa vuositason kasvu ylsi marraskuussa jo 5,8 %:iin. Realisoitunut kulutus siis alkaa ottamaan huimastikin edellä ollutta kuluttajaluottamusindeksiä kiinni. Iso-Britanniassakin kuluttajat olivat viihtyneet kaupoilla marraskuussa kiitettävästi.

Yhdysvaltojen verouudistus jatkaa sitkeästi otsikoissa. Uusin käänne on se, että muutaman republikaanisenaattorin (mm. presidenttikisassakin siipiään kokeillut Floridan Marco Rubio) vakaumus saattaa olla horjumassa puoleen linjasta. Rubio on nyt keksinyt oman reunaehtonsa johon pitäisi muiden venyä tai hän äänestääkin vastaan. Tästä hässäkästä saadaan vielä paljon draamaa ja täytettä lehtien sivuille.

Lopullisen äänestyksen ajankohdasta on ilmoilla arvauksia, mutta totuus on että kukaan ei tiedä. Hiekka juoksee tiimalasissa kuitenkin verouudistusta vastaan, koska ennen pitkää (arvio 3.1.) republikaanien 52-48 enemmistö supistuu yhdellä Alabaman uuden demokraattisenaattorin Jonesin astuessa virkaan.

Kalenterissa tänään USA:sta Empire Manufacturing –indeksi ja teollisuustuotannon kehitys. Eilisille tasoille avataan euroalueella huolimatta hieman pehmeästä markkinasta Aasiassa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat reagoivat Fedin kommentteihin kyyhkymäisesti
Seuraava
Yhdysvaltojen verouudistuksen lopullinen ehdotus julki
Miikka Kuusi