06.03.2018

  • Trump intoilee kauppasodasta, mutta omatkin toppuuttelevat
  • Vaaliviikonloppu Saksassa ja Italiassa otettiin rauhallisesti vastaan
  • USA:n ISM:t jatkavat vahvoina

Ei sillä että tilanne mitenkään ennenkuulumaton olisi, mutta tuntuu vähän että nousupäivinä (kuten eilen) uusin markkinateema ”kauppasota” ei huoletakaan markkinoita, ja laskupäivinä (kuten viime viikon lopulla) se uhkaa lähes akuutisti globaalia talouskasvua. Kannattaa jälleen kerran muistaa katsoa hieman pidemmälle.

Seuraamme toki retoriikkaa asian ympärillä aktiivisesti, mutta näkemys on, että vaikka Trumpia kovapäiseksikin luonnehditaan, niin kyllä jonkun neuvonantajan viestit välillä perillekin menevät. Ei talouskasvun hyytyminen ole USA:n intressissä missään skenaariossa. Eikä taida senaatti täysin jakaa Trumpin intoa protektionismin suhteen. Eilen republikaanit sanoivat tämän ääneen ihan selvällä englannin kielellä.

Aika vähän mitään isoja uutisia eiliseltä. Italian ja Saksan poliittisia tilanteita analysoitiin, mutta aika vähän mikään vaaliviikonloppuna muuttui.

Saksassa suuren koalition jatkaminen on luonnollisesti positiivista ja Italiassa populistisen Viiden tähden liikkeen nouseminen suurimmaksi puolueeksi ei ole näkemyksemme mukaan enne sille, että maahan muodostuisi euroalueen yhteisten intressien vastainen hallitus. Italian koalitioväännöstä tullaan kuulemaan koko kevät ja jokusen liiran voisin lyödä vetoa senkin puolesta, että uusista vaaleista aletaan puhua jo ennen kesälomia.

Italian velkaisuus toki tullee jatkamaan kasvussa ja se nostaa maan valtiontalouden riskejä, mutta ei Maastrichtissa aikoinaan sovittua 60 %:n velkakattoa suhteessa BKT:hen ole moni pitkään aikaan enää tosissaan ottanutkaan.

Talousluvuissa eilen USA:n palvelualojen helmikuun ISM piti hyvin pintansa kovaan tammikuun tasoon nähden. Tähän yhtälöön vielä veroale, niin ei talouskasvun hiipumiselle lyhyellä aikavälillä oikein mitään syitä keksi. Euroalueella vähittäiskauppa kävi tammikuussa mallikkaasti ja joulukuunkin numeroita reivattiin hieman ylös.

Kymppivuotiset korot keräävät paljon palstatilaa, mutta kannattaa seurata ainakin yhtä tiiviisti lyhyttäkin päätä. Uskomme, että korkokäyrän muoto on jopa tärkeämpi talouskasvukuumemittari kuin korkojen absoluuttinen taso, jos tällainen yleistys sallitaan.

Tänään rauhallista kalenterissa. Loppuviikolle tahtia antaa EKP:n kokous torstaina. Kirjoitan huomiseen aamukatsaukseen ajatuksiamme siitä mitkä asiat capo Draghin vaakakupissa ovat puntarissa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Euroopassa vaaliviikonloppu
Seuraava
Pari hyvää pokeripeliä meneillään