13.04.2018

  • Viisi asiaa jota markkina yrittää kertoa
  • Euroalueen talousluvut edelleen paineessa
  • EKP ilmaisi huolia vahvasta valuutasta

Niin erikoista tai turhauttavaa tai koomista kuin se onkin, niin markkinaa heiluttaa tällä hetkellä Trumpin kannanotot joko kansainväliseen kauppaan, Syyrian tilanteeseen, tai siihen kenelle hän on antamassa potkuja. Sellainenkin taktiikka olisi nähdäkseni perusteltavissa, että kenen tahansa ailahtelevan tahon alati vaihteleviin lausuntoihin ei juuri reagoitaisi, mutta markkina tuntuu olevan vähän eri mieltä.

Eilen twiitit sattuivat vaihteeksi olevan pääosin liennyttäviä ja siksi ehkä osakkeet hieman ylös. Saa nähdä mitä tänään tulee kun presidentti herää. Paitsi että ei oikeastaan edes kiinnosta, jos totta puhutaan, koska mihinkään sijoitusstrategiaan ei tule kenenkään tehdä muutoksia konekiväärin tahdilla twiittavan kaverin ajatuksenjuoksun perusteella.

Mitä tästä voi sitten oppia jottei vain alistuta kyynisiksi?

1.    Sen, että pääasiassa nousseet korot yhdessä, toki muidenkin tekijöiden kanssa, ovat vaikeuttaneet sijoitusympäristöä niin paljon, että paremman näkemyksen puutteessa tartutaan jo epäolennaisuuksiinkin, koska joku narratiivi pitää sijoittajilla (ja markkinoita analysoivilla) olla. Näitä epäolennaisuuksia pitää suodattaa kriittisesti eikä sortua hötkyilemään.
2.    Sen, että vaikka sentimentti kääntyy (ainakin markkinakommenttien mukaan) ylösalaisin päivittäin, niin liikkeet ovat silti olleet pieniä. Trading-range globaalissa osakemarkkinassa on ollut vain 5 % sitten helmikuun alun. Jos olet katsonut viime kuukausien sekavaa meininkiä hyvällä hajautuksella sivusta olet todennäköisesti pärjännyt varsin hyvin.
3.    Sen, että paremman näkemyksen puutteessa hyvä hajautus salkussa on jatkossakin mielestämme aiempaa tärkeämpää. Ja on hyvä tiedostaa, että emme me hyvää hajautusta ja reilua käteispainoa yksin siksi suosittele, että Trumpin seuraavan twiitin arvailu ja niihin reagoiminen olisi perin arveluttava sijoitusstrategia, vaan myös siksi, että nousseiden korkojen maailmassa riskin ottamista tulee puntaroida aiempaa tarkemmin ja sitä ottaa selvästi selektiivisemmin.
4.    Sen, että sijoitusympäristön muuttuminen tulee suurella todennäköisyydellä maltillistamaan tuottoja jatkossa. Omat odotukset tulee kaikkien suhteuttaa tähän, jottei sijoittaja altista itseään ylisuurelle riskille viime vuosien kaltaisten tuottojen tavoittelussa.
5.    Sen, että tänään alkavaa Q1 tuloskautta kannattaa seurata tarkasti, koska tuloskasvuodotukset ovat kovimmat moneen vuoteen (suurelta osin 22.12. voimaan astunee veroalen ansiosta). Niihin pääseminen tai niistä jääminen tulee määräämään osakkeiden seuraavan suunnan.

Markkinoista eiliseltä: EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjoista kävi eilen ilmi, että vahva euro selvästi mietityttää inflaatiota hidastavana tekijänä, mutta kasvunäkymät ovat edelleen hyvät, etenkin lyhyellä tähtäimellä. Fakta kuitenkin on, että talouden kehitystä eri näkökulmista kuvaavat luvut ovat olleet heikkoja euroalueella jo muutamia kuukausia. Talouskasvuennusteiden laskuja on kesällä luvassa ellei meno muutu. Eilen jälleen huono luku euroalueen teollisuustuotannosta, joka kasvoi helmikuussa 2,9 % (vs. odotus +3,6 %). Teollisuustuotanto laski kolmatta kuuta putkeen.

Tänään kalenterissa ei merkittäviä talouslukuja. USA:ssa alkavasta tuloskaudesta tänään pankeista JP Morgan, Wells Fargo ja Citi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Syyrian tilanteen eskaloituminen ja kauppasotapelot kilpailevat otsikkotilasta
Seuraava
Uutisten puute oli hyvä uutinen