25.04.2016

  • Odotukset Fedin koronnostoista ovat laskeneet entisestään
  • Japanin keskuspankki torstaina vaikean paikan edessä
  • Tärkeimmät osakeindeksit lähellä yliostettua tasoa


Jälleen mielenkiintoinen viikko alkamassa. Fedin korkopäätös ja sanallinen anti keskiviikkona on ylivoimainen ykköstapahtuma. Muuta merkille pantavaa on torstaina Japanin keskuspankin kokous sekä Yhdysvaltojen Q1 BKT-lukujen julkaisu. S&P 500 indeksin yhtiöistä noin kolmannes raportoi tällä viikolla. Myös Euroopassa tuloskausi vilkastuu.

Fediltä odottaa koronnostoa tasan 0,0 % Bloombergin keräämästä konsensuksesta. Sanallinen ohjaus on kuitenkin mielenkiintoisempi, koska sen avulla Yellen voi halutessaan avata oven nostolle vaikka jo seuraavaan kokoukseen 15.6. Kesäkuulta nostoa odottaa vian noin 20 % ekonomisteista, vaikka suunta onkin ollut jopa hieman ylös.

Fedin huolenaiheena olleet ”ulkopuoliset riskit” ovat ehkä hieman olleet laskussa, mutta riittääkö se yksin palauttamaan haukkamaisen sävyn? Jos pitäisi jotain arvata, niin ei se vielä yksin tällä kertaa riitä.

Japanin keskuspankki (BoJ) laski yllättäen korkoaan tammikuun lopulla ja jäänee nyt odottavalle kannalle lisätoimien suhteen. Jeni on vastoin ”normaalia” intuitiota vahvistunut koronlaskun jälkeen ja sille näemme syyksi skeptisyyden siitä auttaako pelkkä koron lasku taloutta ja etenkin pankkeja.

Konsensus on melko yksimielinen siitä, että heinäkuussa viimeistään keskuspankki leikkaa korkoa lisää, mutta miten käy torstaina on käytännössä fitty-fifty. Viimeisimpien huhujen aiheena on ollut se, että BoJ olisi ottamassa elvytystoimiinsa mukaan jotain vastaavaa kuin mitä EKP teki, eli likviditeettiä pankeille negatiivisella korolla.

Riskimarkkinat vaikuttavat lyhyellä tähtäimellä ehkä hieman yliostetuilta, mutta isossa kuvassa näemme alkuvuonna tutuiksi tulleiden riskiteemojen hieman helpottaneen. Edellinen tärkeä datapiste saatiin perjantaina, kun euroalueen PMI:t jäivät hieman odotuksista ollen kuitenkin suunnilleen edelliskuun tasoilla.

Tällä viikolla makrokalenterissa on erittäin vilkasta myös em. keskuspankkikokousten lisäksi. Markkinat lähtivät uuteen viikkoon hieman pehmeänä – osakkeet Euroopassa vajaan prosentin laskussa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
EKP: ”Ei muutoksia rahapolitiikkaan, jäitä hattuun”
Seuraava
Odottavassa moodissa mennään