14.06.2016

  • Gallupien mukaan tilanne kiristymässä
  • Riskistä hankkiudutaan eroon, mutta ei hallitsemattomasti
  • Fed huomenna, korot eivät nouse ja viesti jäänee valjuksi

Tähän voisi copypastella liittää eilisen aamukatsauksen eikä paljoa menisi vikaan.

Saaga juuri nyt = Brexit-gallupit indikoivat EU-eron kannatuksen lisääntyneen, punta heikkenee, osakemarkkinat ovat tästä hieman peloissaan, pankkiosakkeet ovat laskukärjessä, volatiliteetti piikkaa ylös, riskilisät Euroopassa leventyivät kolmen kuukauden huippuihin ja valtionlainakorot tikkaavat uusia ennätyspohjia.

Neljästä edellisestä gallupista kolmessa Brexit-leiri olisi nyt niukasti johdossa. Gallupien ennustearvo vaihtelee kovasti toteutustavan mukaan. Hieman tulee mieleen myös se, kun Skotlanti kansanäänesti itsenäisyydestä syyskuussa 2014. Itsenäisyyden puolesta liputtanut leiri pärjäsi viimeisissä gallupeissa, mutta se taisi lopulta lähinnä motivoida sen vastustajia aktivoitumaan uurnille.

Kristallipallon puuttuessa rationaalisin käytettävissä oleva vaihtoehto on peilata galluptuloksia markkinoiden liikkeisiin. Mitä alemmas riskiluokkien hinnat putoavat sitä vähemmän houkuttelevaa niiden myynti enää on. Lasku on mielestämme ollut vielä hallittua. Paniikista ei ole merkkejä. Yhdeksän päivää jäljellä äänestykseen. Kovat ja todennäköisesti ratkaisevat vaaliväittelyt ovat vielä edessä. Viimeinen käydään vaatimattomasti Wembleyn stadionilla.

EKP:n yrityslainaostoista saatiin eilen ensimmäiset päiväkohtaiset datat. Ostojen kokonaismäärä ensimmäisenä päivänä oli 348 miljoonaa euroa. Kunnollisia johtopäätöksiä likviditeetin aidosta riittävyydestä pystytään tekemään kuitenkin vasta myöhemmin syksyllä.

Tänään agendalla makron osalta Yhdysvalloista vähittäiskauppaluvut ja NFIB-pienyritysten luottamusindeksi. Euroalueen teollisuustuotannon odotetaan kasvaneen 1,1 % edelliskuusta. Eivätpä nämä luvut paljoa markkinoita kuitenkaan heilauttane. Kaikilla, myös meillä, on kaikki mahdolliset brittimediat seurannassa uusien gallupien varalta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Brexit-äänestys menossa tiukaksi
Seuraava
Turvasatamia kannattaa jo ainakin kyseenalaistaa