21.11.2017

  • Liberaalit (FDP) peruuttivat ulos Saksan hallitusneuvotteluista
  • Britit tuplaamassa erokorvauksen EU:lle?
  • USA:n verouudistus jumittaa senaatissa

Markkinoilla korkokäyrä tasaantui entisestään. Tämä on ehdottomasti tärkeä tarkkailun kohde, mutta emme kuitenkaan näe sen olevan huolestuttava merkki. Rahamarkkinakorkojen nousu, merkittäviltä osin keskuspankkien ansiosta, on talouden kehityksen kannalta selvästi vähemmän huolestuttava asia kuin se, että käyrä olisi tasoittunut pitkän pään laskun takia.

Jos ovat poliittisten ”kriisien” ja vaalien yllätystulosten aiheuttamat markkinareaktiot jääneet viime vuosina lyhyiksi, niin Saksan hallitusneuvottelujen tyssääminen ei markkinoita heilauttanut oikeastaan edes lyhytaikaisesti. Uusintavaalejakin on väläytelty ratkaisuksi umpikujassa oleviin neuvotteluihin. Vähänkään pidemmällä aikavälillä riskimarkkinoiden kannalta soisi kuitenkin ratkaisun löytyvän, nyt kun Merkelin ja Macron yhteistyö EU:n kehittämiseksi on varsin oivassa momentumissa.

Euroopasta muuta: EKP:n Draghi muistutti markkinoita realismista, eli inflaation vaisuudesta huolimatta tanakasta talouskasvusta. Palkkojen kasvuun kääntyminen tulee Draghin mukaan ottamaan edelleen aikaa. Tippaakaan ei jäänyt tälläkään kertaa epäselväksi, etteikö EKP reagoisi hölläyksellä tilanteen niin vaatiessa.

Brexit neuvotteluista huhu jonka mukaan May olisi valmis tuplaamaan avioerorahan EU:lle. 20 miljardin euron alkuperäistä ehdotusta on alusta asti pidetty jätetyn osapuolen EU:n taholta riittämättömänä.

Uudella mantereella kourallinen senaattoreita haraa edelleen verouusitusta vastaan. Politicon ja NY Timesin juttujen mukaan skismaa aiheuttaa pääasiassa budjettivaje, eli että verokevennysten ei uskota olevan tosiasiallisesti väliaikaisia, kuten tarinaa tällä hetkellä myydään. Yhdysvaltojen yli 20 000 miljardin dollarin velka ja lähes 700 miljardin vuosittainen budjettivaje siis puhuttelevat. Myös heikommin ansaitsevan kansanosan suhteellinen häviäminen nousee usealla senaattorilla kritiikin aiheeksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
S&P 500 teflonia eikä euroalueellakaan pohjaan palanut
Seuraava
Korkokäyrä puhuttaa ja osakkeet samalla uusiin huippuihin