09.10.2018

  • Italia menee vielä huonommaksi kunnes markkinat satuttavat riittävästi
  • IMF viilasi globaaleja kasvuennusteitaan
  • Brasiliassa ainakin lyhytaikaista helpotusta

USA:n ja euroalueen osakkeiden YTD-tuottoero kasvoi jälleen eilen. EuroSTOXX 50 ja laajempi STOXX 600 molemmat eilen -1,1 %. Yhdysvalloissa kurssit toipuivat iltaa kohti ohuessa kaupankäynnissä nollatasoille. Euromääräiselle sijoittajalle tuottoeroa vuoden alusta nyt S&P 500 vs. EuroSTOXX 50 on nyt 18,1 %.

Eväät asetelman nopealle kääntymiselle ovat vähissä ja niitä vähiäkin euroalue kaataa oma-aloitteisesti maahan. Italia pysyy tapetilla ja vaikka tilanteelle ei noin viikkoon vielä oikein teoriassakaan voi mitään tapahtua niin 10-v korko eilen 14 pistettä ylös (3,56 %). Valtionlainoille altistuneiden maan pankkien osakekurssit lähes 4 % alas. Budjetti annetaan komissiolle 15.10. ja kuun loppuun mennessä siihen tulee vastaus. Näiden tapahtumien lisäksi tulemme kuulemaan paljon juhlapuheita erinäisiltä poliitikoilta, mutta suosittelemme suhtautumaan niihin maltilla.

Näkemyksemme pitää, eli huonommaksi vielä menee ennen kuin paranee. Deadlineja tulee ja menee ja niitä keksitään uusia. 

Ratkaisu tullaan lopulta näkemään silloin, kun markkinapaine muodostuu riittävän tukalaksi, jonka jälkeen Salvini ja Di Maio myyvät (väistämättömät) budjettimyönnytykset äänestäjilleen EU:n kiusantekona ja itsensä sankareina. Tähän menee kuitenkin vielä aikaa enkä näe vielä tuotto-riski –suhdetta edes spekulatiivisten longien virittelyyn. Looginen jatkospekuloinnin aihe tähän olisi se mikä on realistinen odotus EKP:n mahdollisista koronnostoista, mutta palataan siihen vaikka huomenna.

Teknot löytyivät eilenkin laskukärjestä. Teknologiasektorin osakkeiden hinnoittelu nousee suurella todennäköisyydellä vielä isommaksikin puheenaiheeksi korkojen nousun myötä. Paljonko sektorin rakenteellisen voittajan statuksesta ollaan valmiita maksamaan korkeampien korkojen ympäristössä, kun odotetut kassavirrat ovat suhteellisesti kauempana?

Asetelmassa on jotain samaa kuin esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla makroperspektiivistä tarkasteltuna. On teknologiayhtiötä joilla on tulosta generoivaa liiketoimintaa ja on yhtiöitä joilla suunnilleen kaikki perustuu odotuksiin. Samoin eri kehittyvien talouksien profiilit poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan. Näkemyksemme on, että indeksitason tuottojen maltillistuessa korkojen nousun myötä markkinat tulevat identifioimaan sijoitusklustereita hienojakoisemmin ja selektiivisemmin.

Toisin sanoen markkinasta tulee vaikeampi sitä mukaan kun globaali rahapolitiikka kiristyy ja pelkkä longina oleminen (”sijoitusluokkaan katsomatta”) riittää koko ajan vain huonommin.

IMF laski tänään globaalia talouskasvuennustettaan kuluvalle ja ensi vuodelle tasolle 3,7 % tasolta 3,9 %. Perusteluosiosta löytyvät yllätyksettömät teema kauppasota ja joidenkin kehittyvien talouksien rakenteelliset haasteet. USA:n ja Kiinan tämän vuoden ennusteisiin IMF ei koskenut, mutta ensi vuodelle kauppasota tekee 0,2 prosenttiyksikön loven. Nice to know, mutta ei aiheuta muutosta näkemykseemme.

Brasilian presidenttivaaleissa kaukaa poliittisen kentän oikealta löytyvä Bolsonaro otti vakuuttavan voiton ensimmäisellä kierroksella. Käytännössä jokaista brasilialaista omaisuusluokkaa ostettiin tämän kunniaksi, mutta jäät tulee ehdottomasti pitää tiukasti hatussa. Brasilian poliittisesta lähihistoriasta on opittu sen verran, että mikään ei ole varmaa edes silloin, kun se on jo täysin varmaa.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Teknologiaosakkeet johtivat laskupäivää
Seuraava
Reippaat päivänsisäiset liikkeet eilen eivät johtaneet suuriin muutoksiin