08.02.2017

  • Eilinen oli harvinaisen köyhä uutispäivä
  • Korkomarkkinat hieman tasaantuivat
  • Volatiliteetti jatkaa ennätysalhaalla

Paljon puhuttanut Ranskan, Italian, Espanjan ja Portugalin valtionlainojen korkoeron nopea leventyminen suhteessa Saksaan hieman rauhoittui eilen. Kreikka jatkoi korkomarkkinoilla omaa tietään… eli maan korot nousivat jälleen IMF:n sanottua Kreikan tulevan jäämään budjettitavoitteistaan. Saksa haluaa IMF:n mukaan pelastustalkoisiin, mutta IMF:n ehdot eivät ole kevyimmästä päästä. Sana ”Grexit” on ymmärrettävästi tekemässä comebackia analyytikoiden teksteihin. Aktiivista näkemyksen muutosta tämä soppa ei aiheuta, mutta kannattaa seurata.

Korkojen rauhoittuminen ei suoranaisesti osakemarkkinoilla näkynyt. Uutisvirta oli vähäistä ja liikkeet epäyhtenäisiä. Q4-tuloksensa kanssa odotuksista jääneitä firmoja rankaistiin aika reippailla kurssilaskuilla. Ranskalaispankki BNP:n heikko tulos veti Euroopassa koko sektorin miinukselle (-1,6 %).

Tuntuukin siltä, että hermostuneisuus on markkinoilla paljon korkeammalla kuin mitä volatiliteetti-indeksit ”väittävät”. Toki samalla on huomattava, että markkinan voimakkaan laskun (ns. häntäriski) implisiittistä todennäköisyyttä hinnoitellaan enenevissä määrin korkeammaksi. Osakemarkkinoiden volatiliteetti on siis alhaalla, mutta kaukana nykytasoista olevien optioiden volatiliteetti on nousussa.

Uutisissa mm. Trumpin Border Tax, jonka läpimeno sellaisenaan on vastatuulessa. Trump tarvitsisi yhtenäisen republikaanirintaman ajatuksen taakse, mutta se vaikuttaa tällä hetkellä erittäin epätodennäköiseltä.

Vähäisessä talousdatassa Yhdysvaltojen viennin piristyminen nosti kauppataseen vajeen odotettua pienemmäksi. JOLTS-raportti maalasi kuvaa kireästä työmarkkinasta, kuten odotettiinkin. Euroopassa Saksan teollisuustuotanto yllätti negatiivisesti joulukuun osalta, eli hieman varjoja Q4 BKT-kehitykselle, josta kuullaan noin viikon päästä. Pistää myös miettimään, että ovatko erittäin vahvat PMI:t olleet hieman ylioptimistisia?

Tänäänkin on hiljainen päivä datan osalta. Tuloskausi sentään jatkuu vilkkaana. Jenkeissä reilu puolet S&P 500 -yhtiöistä on jo raportoinut ja noin 70 % on ylittänyt vertailukauden numerot. Aika odotuksissa mennään siis

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Riski ei tunnu maistuvan – euroalueen politiikka otsikoissa
Seuraava
Korkojen nousun hyytyminen kääntyi jopa ralliksi