07.02.2017

  • Ranskan ja reunamaiden korkoerot kasvussa
  • Ranskan presidenttipelissä panokset kovenee
  • Osakkeet jatkavat tänään miinukselle

Poliittinen epävarmuus jatkaa hyvän talouskehityksen varjostamista. Ainakin nyt lyhyellä tähtäimellä. Vai kumpi tässä heiluttaa kumpaa: koira häntää vai häntä koiraa? Myydäänkö riskiä epävarmuuden vai nousseiden kurssien takia? Kumpi tulee ensin: myynti vai selitys myynnille? Näitä voi miettiä jos sattuu olemaan filosofisella päällä.

Toki on hyvä muistaa, että perjantaina saadun datan mukaan Yhdysvaltojen palkkakehitys ei ollut aivan odotusten mukaista ja se hieman jarrutti odotuksia Fedin nostoista tälle vuodelle. Kolmea nostoa hinnoiteltiin vuoden alussa ja tällä hetkellä vain kahta.

Trumpin edesottamuksien lisäksi palstatilaa kerää Ranskan presidenttivaalit. Skandaalinpoikasilta ei ole (näissäkään vaaleissa) vältytty ja eilinen euroalueen valtionlainojen korkoerojen nousu (Ranska ja reunamaat vs. Saksa) laitettiin pitkälti politiikan piikkiin. Myös euroalueen yrityslainojen riskilisät kasvoivat 3,5 pistettä eilen. Korkoerojen kasvun lisäksi euroalueen pitkät korot laskivat laajalti Saksan vetämänä.

Republikaanien Fillon myönsi väärinkäytöksen, eli vaimonsa ottamisen valtion palkkalistoille tapahtuneen, mutta pitää silti ehdokkuudestaan tiukasti kiinni. Huolimatta omankin puoleen sisältä tulevasta vastustuksesta. Nyt tutkitaan jo sitäkin ovatko Fillonin lapsetkin olleet valtiolla suojatöissä. Oleellista tässä kaikessa on kuitenkin se alkaako EU-vastaisen Le Penin voitto vaikuttamaan todennäköiseltä. Vielä eivät gallupit sitä kuitenkaan indikoi.

Kreikan paluuta isoihin otsikoihin ei tähän väliin kaipaisi, mutta eilen IMF arvoi maan velkataakan olevan kasvussa ja päätyvän tänä vuonna jo lähes 200 prosenttiin BKT:sta, eli selvästi yli maalle asetettujen tavoitetasojen.

Yhdysvalloista saatiin eilen vain vähän markkinoita liikuttaneita uutisia. Aasiassa aamu on valjennut samassa riskinmyyntitunnelmissa kuin mihin eilen lännessä päädyttiin. Kaikki isot osakeindeksit ovat muutamia kymmenyksiä miinuksella ja Euroopassa avataan puolisen prosenttia alas.

Aamun muista liikkeistä poimitaan dollari, joka on vahvistunut jälleen alle 1,07 tason. Fedin johtajista Harker ja Williams kommentoivat maaliskuun noston olevan edelleen mahdollinen. (Markkinat hinnoittelevat sille 24 % todennäköisyyttä, toim. huom.)

Tuloksista poimimme itseoikeutetusti Taaleri Sijoitusideoihin kuuluvan Pandoran (koruvalmistaja, Tanska), jonka Q4 osui numeroiden osalta odotuksiin. Ohjauksen keskiössä EBITDA-marginaali, jonka perusteella koko vuodesta ohjataan melko lailla konsensusta vastaava. Ennustemuutoksia tuskin nähdään. Yhtiö aloittaa lisäksi omien osakkeiden osto-ohjelman ja maksaa tuhdin osingon. Osake laski eilen voimakkaasti (-3,1 %) ja odotamme tälle päivälle korjausliikettä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Vahva talous vs. hutera poliittinen tilanne
Seuraava
Riskimittarit pohjissa, mutta ei tämä täysin huolettomaltakaan tunnu