31.10.2018

  • USA:n osakkeet eilen plussalle kovan heilunnan jälkeen
  • Kiinan ostopäällikköindeksit pehmeät
  • Markkinat jatkavat plussalle tänään

Ei tässä kellään kovin selvää kuvaa ole lyhyen aikavälin tulevasta suunnasta. Tekno-osakkeet eilen USA:ssa olivat jo yli 2 % laskussa jäädäkseen lopulta noin 2 % plussalle. Kaikkiaan jenkkiosakkeissa eilen noin 1,5 % rekyyli ylös. Isojakaan uutisia ei tällä hetkellä tarvita useammankin prosentin liikkeisiin. Uskomme edelleen pahimman laskun osakemarkkinoilla olevan osapuilleen tässä.

USA:n yhtiöiden tulokset ovat olleet sanalla sanoen erinomaisia, mutta markkinat eivät ole niistä suuremmin innostuneet. Fakta on kuitenkin se, että ensi vuoden (ja vuoden 2020) tuloskasvuodotukset ovat kuluvaa vuotta muutamia prosenttiyksiköitä alhaisemmat ottaen huomioon myös sen, että Trumpin lanseeraaman yritysveroalen vaikutukset vertailuluvuista poistuvat ensi vuonna. Eli ei tässä toisaalta täysin mahdottomia tuloskasvu skenaarioita hinnoitella USA:n osakkeille lähivuosille. Tämä puoltaa niiden omistamista siitä huolimatta, että talouskasvu todennäköisesti hidastuu.

Euroopassa iso kuva on hieman heikompi ja talouskasvun hidastumisen lisäksi poliittiset riskit ovat suuremmat kuin Yhdysvalloissa. Euron heikentyminen dollaria vastaan toki tuo oman tukensa viennille, mutta samalla sijoittaminen syklisiin vientiyhtiöihin on hidastuvan talouskasvun ympäristössä korostetun riskistä. 

Makrossa Kiinan talouskasvua indikoivat ostopäällikköindeksit jäivät odotuksista. Odotukset Kiinan elvytystoimien vilkastumisesta eivät varmuudella näillä luvuilla ainakaan laske ja maan osakemarkkinat ottivat sen skenaarion kurssinousuilla vastaan. Italian alustavat Q3:n BKT-lukemat osoittivat tasan nollakasvua kun markkinat odottivat +0,2 %. Lisää painetta maan hallinnolle, jonka velaksielämissuunnitelmat perustellaan oikeastaan vain ja ainoastaan sen generoimalla talouskasvulla. USA:n kuluttajaluottamus jatkoi vahvana myös lokakuussa.

Japanin keskuspankki piti eilisessä kokouksessaan rahapolitiikkansa ja osto-ohjelmansa ennallaan. Inflaatioennustetta otettiin alas ja rahoitusmarkkinan riskit nostettiin esiin. Japanin keskuspankki tulee jatkamaan erittäin alhaisten korkojen aikaa, eli ei uutta nousevankaan auringon alla.

Tänään tutkalla etenkin euroalueen inflaation kehitys klo 11:30.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
”We will make a great deal with China”
Seuraava
Huono lokakuu loppui hyvissä nousuissa
Miikka Kuusi