10.10.2017

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Espanjassa Puigdemont äänessä illalla
  • Sote-uudistus etenemässä
  • Venäjällä vahvaa automyynnin kasvua 

Osakemarkkinat avasivat viikon pääsääntöisesti rauhallisesti merkeistä ja suuret osakeindeksit päätyivät nollan tuntumaan plussan molemmille puolille. Euroopassa Euro Stoxx 50 nousi 0,2 %, kun taas rapakon toisella puolella S&P 500 päätyi 
-0,2 % laskuun. Merkittävimmät liikkeet nähtiin Turkissa (-2,7 %), jossa osakemarkkina oli aamulla hetkellisesti jopa 4,5 % alas, kun Turkki ja Yhdysvallat molemmat lopettivat viisumien myöntämisen kansalaisille kyseisiin maihin diplomaattisten erimielisyyksien lisäännyttyä. Kiistan taustalla on Turkin viime viikolla tekemä Yhdysvaltojen Turkin-suurlähetystössä työskennelleen turkkilaismiehen pidätys. 

Espanjan tilanteeseen toivotaan löytyvän selkeyttä tänään illalla, kun Katalonian presidentin Puigdemontin odotetaan pitävän puheen alueen parlamentille. Viikonlopun aikana mm. CaixaBankin ja Banko Sabadellin hallitusjäsenistä koostuva bisnesdelegaatti painosti Puigdemontia luopumaan itsenäistymisaikeista, mutta Puigdemont itse oli todennut ”Katalonian tapahtumat ovat totta, pitivät he siitä tai eivät…miljoonat ihmiset ovat äänestäneet.”

Sopivasti Terveystalon listautumisen yhteydessä näyttää siltä, että sote-uudistus on etenemässä. Hallituspuolueet julkistivat eilen alustavia tietoja sote-uudistuksesta. Alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna uudistuksen aikatauluihin tulee tiettyjä muutoksia ja nyt kansalaiset saavat valita oman sote-keskuksen vuodesta 2021 eteenpäin aiemman vuoden 2020 sijaan. Mikäli kansalainen ei valitse omaa hoitopaikkaansa itse, pysyy hän julkisen sote-keskuksen asiakkaana kahden vuoden ajan. Vuodesta 2023 lähtien kansalainen ohjataan lähimpään sote-keskuskseen kotiosoitteen perusteella riippumatta siitä, onko se yksityinen vai julkinen palveluntarjoaja. Pidämme uudistusta positiivisena asiana yksityisille palveluntarjoajille kuten Terveystalolle. 

Taaleri Sijoitusideoiden Nokia tiedotti aamulla terävöittävänsä Technologies yksikkönsä strategiaa. Nokia lopettaa VR-kameran (Virtual Reality) kehitystyön ja keskittyy jatkossa VR-teknologian lisensointiin sekä digitaaliseen terveydenhuoltoon. Muutokset johtavat enimmillään 310 työpaikan vähennykseen. 

Venäjällä puolestaan julkaistiin eilen uusien autojen myyntilukuja jotka kertoivat myynnin kasvaneen syyskuussa 17,9 %.  Samalla koko vuoden myyntiennustetta nostettiin. Myynnin kasvun odotetaan olevan 10-11 % kun aiemmin markkinan odotetiin kasvavan 5-10%. Piristyvä automyynti on positiivista Taaleri Sijoitusideoiden Nokian Renkaille. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Espanjassa tilanne rauhoittui, ainakin hetkeksi
Seuraava
Katalonian itsenäistymisjulistusta lykättiin  
Miikka Kuusi