25.10.2016

Räntäsadetta pihalla ja pörssissä

  • Suomalaisyhtiöiden aamun tulokset heikkoja
  • Yhdysvalloissa tuloskausi on jatkunut positiivisella nuotilla
  • Euroalueen ja USA:n PMI:t vahvoja

Uutisvirta on eilisen ja tämän aamun aikana ollut varsin vähäistä. Tuloksia on toki tullut paljon ja tänään illalla Applen numerot, jotka aina keräävät hieman ylimääräistä huomiota. Yrityskaupparintamalla on ollut kiireistä ja se on lähtökohtaisesti erittäin positiivista markkinoiden riskisentimentille.

Markkinat tulivat fuusiouutisten mukana eilen sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa puolisen prosenttia ylös. Euroopan nousukärjessä olivat Espanja helpottuvan poliittisen tilanteensa ansiosta sekä euroalueen pankit. Italian Banca Monte dei Paschi kertoi uusista pelastussuunnitelmista ja nousi peräti 28 %.

Tuloskausi Yhdysvalloissa on mennyt toistaiseksi hyvin. Noin neljännes S&P 500 yhtiöistä ovat raportoineet ja liikevaihdon osalta odotukset ovat ylittäneet noin 2/3 yhtiöistä ja tuloksen osalta peräti 4/5. Tulee kuitenkin muistaa, että tulosyllättäjiä on historiallisesti lähes aina yli 50 %. Jos tämä ihmetyttää, niin analyytikoilta voi kysyä heidän ennusteistaan.

Talousdatassa oli eilen agendalla PMI:t. Euroopassa sekä teollisuuden (53,3) että palvelualojen (53,5) luvut tukevat näkemystä kohtalaisista talouskasvunäkymistä. Saksa erittäin vahva, Ranska ei niinkään. Yhdysvalloista saatiin vain teollisuuden luvut ja sekin nousi lokakuussa jo 53,2 pisteeseen syyskuun 51,5 tasolta. Korkomarkkinat eivät näistä suurempia liikkeitä kehitelleet.

Joulukuun Fedin koronnostonäkymät nousevat vääjäämättä ja nyt mennään jo 70 % tasolla. Nostamatta jättäminen aiheuttaisi hämminkiä ja heiluntaa. Eilen Fediltä Evans ja Bullard yrittivät molemmat puhua maltillisen nostotahdin puolesta. Niinpä.

Kotimaiset tämän aamun osavuositulokset on valitettavan helppo kommentoida otsikkotasolla: Neste, Fortum, Wärtsilä, Tieto ja Kemira jäivät kaikki odotuksista. Lisäksi Kemira laski tulosohjaustaan, eli antoi käytännössä tulosvaroituksen. Positiiviseen laariin meni sentään UPM erittäin vahvalla tuloksellaan. Toimialalla jännitys pysyy vielä klo 13 asti, jolloin Taaleri Sijoitusideoihinkin kuuluva Stora Enso julkaisee Q3 osavuosikatsauksensa.

Jos Yhdysvalloissa tuloskauden alku on ollut vahva, niin Helsingissä meno on ollut vaisumpaa. Toki otoskoko on vielä erittäin pieni, eli katsellaan hieman pidemmälle ennen johtopäätösten vetämistä. Tulosvaroituksia on Helsingissä myös tullut useita.

Tänään kalenterissa Stora Enson tuloksen lisäksi makroa Euroopasta Saksan IFO-indeksin muodossa ja Yhdysvalloista tuoreet kuluttajaluottamusluvut sekä Case-Shiller asuntohintaindeksi. Markkinat avaavat eilisille tasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Tuloskauden kiireisin viikko alkaa
Seuraava
Tulosyllätysten määrä näyttäisi olevan kasvussa