09.06.2016

  • Öljy sai tukea varastoluvuista
  • Jalometalleja tukee keskuspankkipolitiikka
  • Jenin vahvuus painaa Japania

Eilistä markkinaa leimasivat Kiinan julkaisemat tuontiluvut ja keskuspankkien elvyttävän politiikan jatkuminen. Kiinan tuontiluvut vaikuttivat pääosin teollisuusmetalleihin ja öljyyn, keskuspankit enemmän jalometalleihin. Illalla saatiin vielä öljyä tukevia varasto- ja tuotantolukuja, joiden avulla öljy nousi kuluvan vuoden korkeimmalle tasolle. Keskuspankkien, erityisesti EKP:n, elvyttävä rahapolitiikka avitti kullan (3.36%) ja hopean (+3.96 %) hintojen nousua. Varsinkin kullalla on nyt mahdollisuus rikkoa kuluvan vuoden huiput ja siirtyä uudelle tasolle. Hopean ja kullan osalta on hyvä myös muistaa metallien erittäin korkea korrelaatio (77 %), joten kullan nousu auttaa myös hopeaa. Tällä hetkellä markkinoilla on erittäin hyvä momentti liittyen kaikkiin raaka-aineisiin.

Raaka-aineliikkeet näkyivät myös osakemarkkinoilla. Euroopassa paras sektori oli jälleen kerran metalli- ja kaivosyhtiöt. Öljy-yhtiöt olivat myös nousussa samanaikaisesti kun yleisindeksit olivat laskussa. Momentti on siis vahva myös näiden sektoreiden osakkeissa. Yhdysvalloissa markkinaliikkeet olivat hyvin samankaltaisia kuin Euroopassa. Erityisesti metallifirmat olivat hurjassa vedossa, johtuen suositusmuutoksista sektorin osakkeissa (esim. US Steel +11 %).

Yhdysvalloissa oli kasvavaa keskustelua keskuspankin korkopolitiikasta ja tällä kertaa spekulaatio kohdistui korkojen nousun hidastumiseen. Näillä ajatuksilla US-dollari heikkeni ja Aasiassa mm. Japanin jeni vahvistui. Jenin vahvistumisella perustellaan japanilaisten vientiyhtiöiden heikkous viime yön osakemarkkinoilla. Samalla Japanissa odotetaan keskuspankkikokousta, joka omalta osaltaan vähensi riskinottohalukkuutta. Muutoin Aasian osakemarkkinat olivat varsin rauhalliset yön aikana.

Yhtiökohtaisissa uutisissa on tällä hetkellä varsin rauhallista suositusmuutoksia lukuun ottamatta. TOP-listamme osakkeissa Nordea nosti Novo Nordiskin tavoitehintaa ja Barclays nosti Lundin Petroleumin suositusta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiinasta vaihteeksi positiivista
Seuraava
Likviditeetti