15.01.2018

  • USA:n inflaatiosta pientä positiivista
  • Dollari heikkeni selvästi – nyt jo 1,22
  • Valtionlainakoroissa 2v ~2 % ja 10v ~2,6 % luupin alla

Markkinat saanevat rauhallisen startin viikolle, kun Yhdysvalloissa osake- ja korkomarkkinat ovat tänään kiinni. Osakkeet jaksoivat juosta perjantainakin nousevista koroista huolimatta. Pankkisektori aloittelee tuttuun tapaan USA:n tuloskautta ja pari solidia tulosta (Blackrock, JPMorgan) tukivat muutenkin vahvaa fiilistä. Etenkin JPMorgan puhui veroalen positiivista vaikutuksista. Ei kannata tuudittautua siihen, että tämän teeman suhteen kaikki olisi välttämättä vielä hinnoissa.

Makrokattaus perjantaina painottui USA:n inflaatioon ja huomio painottui kuluttajahintojen (pohjainflaatio vuositasolla 1,8 %) marginaaliseen odotusten (1,7%) ylittämiseen. Tuosta ei ehkä vielä kannata kalleinta shamppanjaa poksauttaa, mutta euro-taalassa poksahti jälleen pari tasoa. Dollari heikkeni jo 1,22 päälle. Verouudistuksen budjettirasite mietityttää. Myös uutinen Saksasta, jonka mukaan hallituskuviot ovat selkeentymässä vahvisti yhteisvaluuttaa. Suuri koalitio jatkanee ja se ei EU:n kehityksen vakauden kannalta ole hullumpi ratkaisu.

Nostetaan perjantailta myös USA:n hyvät vähittäismyyntiluvut joulukuulta ja etenkin marraskuun lukujen selvä revisiointi ylös. Kulutusinto ei sinänsä yllätä ja suurempi kysymys onkin koska kuluttamisen pidemmän aikavälin kehityksen tueksi saataisiin myös palkkoihin nousua.

Korot yrittivät myös ylös, mutta liike jäi osin suutariksi. Jenkkien 2-vuotisessa 2 %:n taso saattaa olla psykologinen vastustustaso ja kymppivuotinenkin onnistui lopulta nousemaan vain pisteellä, vaikka viidenkin pisteen nousussa hetkellisesti hurjasteltiin. 10-v 2,6 % taso, josta ollaan pari kertaa käyty kääntymässä, aiheuttaa varmasti ylimääräistä hermostuneisuutta. Markkinoiden usko Fedin kolmeen nostoon on hieman nousussa.

Öljy jatkoi revittelyään ja Brent-laadussa ollaan jo käytännössä 70 taalassa. Heikentyvä dollari on tukenut myös raaka-aineiden hintoja.

Viikko alkoi Aasiassa positiivisella nuotilla kun Japanin keskuspankin Kuroda muistutti ostojen jatkuvan niin pitkään kuin niitä tarvitaan. Riskimarkkinat Aasiassa laajalti ylös – Euroopassa avaus osapuilleen perjantain päätöstasoille.

Tällä viikolla tuntosarvet kannattaa virittää etenkin torstaille, jolloin Kiina julkaisee tuhdin makrodatapakettinsa. Muuta: brittiparlamentin alahuone äänestää Mayn Brexit-suunnitelmasta. Lisää inflaatiolukuja euroalueelta. Keskuspankeista Fed julkaisee edellisen kokouksensa pöytäkirjat. Q4 tuloksia tipahtelee Yhdysvalloista ja jos joskus niin nyt niillä on erittäin suuri painoarvo.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korkomarkkinat ohjasivat osakkeita, niin kuin pitääkin
Seuraava
Helsingin pörssistä esimakua Q4-tuloskaudesta