16.10.2018

  • S&P 500:n Q3 tuloksista hyvä ensivaikutelma
  • Marginaaleihin on kohdistunut skeptisyyttä, mutta markkinat odottavat niiden kohentuvan jatkossakin
  • Suosittelemme välttämään spekulatiivisia yhden kvartaalin tulokseen perustuvia positioita

Ajattelin tänään avata vähän Q3 tuloskautta, koska jälleen kerran yritysten tulokset ovat tärkeässä roolissa paitsi osakekurssien niin muunkin markkinan kannalta. (Ja italiat ja brexitit ja muut pärjäilevät kyllä yhden päivän ilman kommentointiakin.)

Ensivaikutelmat USA:n Q3 tuloksista ovat olleet odotuksia vastaavat, mutta toki otos (S&P 500: 33/500) on vielä pieni. S&P 500 -indeksin ns. blendattu (ottaa huomioon raportoineilta yhtiöiltä toteutuneet tulokset ja muilta tuoreimman ennusteen) tuloskasvu on toistaiseksi 19,1 % ja liikevaihdon kasvu 7,3 %. Jo raportoineista 85 % ovat ylittäneet EPS-odotukset ja 70 % ylittäneet liikevaihto-odotukset.

USA:n yhtiöiden marginaalit ovat olleet yksi merkittävimmistä riskeistä (nousevat kustannuspaineet, tiukentunut työmarkkina jne.), mutta tällä hetkellä blendattu nettomarginaali on 11,6 %, joka on alas vain 0,2 %-yksikköä edellisestä kvartaalista ja edelleen käytännön ennätystasoa viimeisen noin 10 vuoden aikana. Haaste yhtiöille (ja myös USA:n hallinnolle) on se, että markkinat odottavat nykyisistä huipputasoista nousevia nettomarginaaleja myös neljälle seuraavalle kvartaalille: Q4 11,6 %, Q1 11,7 %, Q2 12,2 %, Q3 12,3 %. Mikäli USA:n osakemarkkinat ovat noustakseen jatkossakin, niin suurta roolia nettotuloksien nousuissa pelanneet yritysverokevennykset saisivat aika mieluusti muuttua väliaikaisista pysyviksi. Onko siihen USA:lla varaa on sitten eri keskustelu.

Toki vasta n. 6 % yhtiöistä ovat raportoineet, mutta tänään saadaan jo iso nippu lisää mm. IBM, Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Blackrock, United Health ja Netflix. Palataan yhtiöiden kommentteihin kauppasodan vaikutuksista ja muista sekä tulosohjauksiin kun olemme saaneet hieman lisää otoskokoa.

12kk eteenpäin rullaava P/E luku S&P 500 –indeksillä on tällä hetkellä 15,7 ja sillä pääsee viiden ja kymmenen vuoden keskiarvojen väliin, vaikka osakekurssit ovat nousseet ko. aikaväleillä voimakkaasti.

Koska tulosten varassa on paljon, niin uskomme muutaman edellisen kvartaalin tapaan kurssireaktioiden olevan voimakkaita etenkin tulospettymyksiin niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Osakkeiden myyntiaallossa tänään rauhoittumisen merkkejä
Seuraava
Q3-tulokset näyttävät USA:ssa menevän yli odotusten