01.04.2016

  • Arvuuttelu keskuspankkien rahapolitiikasta jatkuu
  • Korot jatkavat ennätysalhaalla
  • Osakkeet kaipaavat tuekseen tuloskasvua


Q1 oli markkinoilla melkoisen kurssiheilunnan ja epävarmuuden värittämää aikaa. Osakemarkkinoilla nähtiin Euroopassa lähes 20 % lasku, josta lopulta korjattiin noin kaksi kolmasosaa takaisin. Yhdysvalloissa lasketeltiin ensin noin 10 %, joka korjattiin täysimääräisesti ja lopulta jäätiin hieman jopa plussalle.

Korkomarkkinoilla merkittävin teema oli viime vuoden puolella alkanut riskilisien leventyminen, joka eskaloitui hetkellisesti lähes paniikinomaiseksi. Hetkellisesti hinnoiteltiin jo täysimittaista globaalia taantumaa. Tilanne on siltä osin selvästi rauhoittunut. Lyhyet korot ovat laskeneet ennätysalhaisille tasoille. Öljyn hinnan helmikuun puolesta välistä alkanut nousu vetää sekin hieman happea. Kaikkiaan raaka-aineet näyttäisivät tältä erää pohjanneen.

Keskuspankeista EKP vaihtoi entistä suurempikaliiberisempaan elvytyskanuunaan ja myös Yhdysvalloissa Fed on vetänyt suitsia rahapolitiikan normalisoinnin (lue: korkojen noston) suunnitelmilleen. Kiinan keskuspankki toi elvytysnyyttäreihin reservivaatimusten laskun. Kyyhkyjä lentää joka puolella.

Makroindikaattorien suhteen tilanne on paranemaan päin – etenkin Yhdysvalloissa talousluvut ovat olleet rohkaisevia. Palkkainflaatiota edelleen odotellaan.

Brexit-soppaa alettiin hämmentää toden teolla ja spekulointi sen ympärillä tulee lisääntymään kesää kohti.

Miten tästä eteenpäin?

Lyhyistä koroista ei saa kuin miinusmerkkistä nimellistuottoa ja se tullee ajamaan sijoittajia pidempiin maturiteetteihin ja riskillisempiin kohteisiin. Nousua lyhyessä päässä on vaikea nähdä. Pidemmissä koroissa EKP:n ostot ja niiden ennakointi ovat painaneet tuottotasoja etenkin IG-lainoissa ja näemmekin sijoittajalle enemmän pihviä riskisemmissä yrityslainoissa. Tuottotasot ovat edelleen houkuttelevia tulevien velkajärjestelyjen ennakoituun määrään suhteutettuna. Myös erittäin pitkässä juoksussa tuottotasojen pitäisi riittää tuomaan suojaa korkojen heiluntaa vastaan.

Raaka-aineiden pohjaamisen kautta näemme osakkeissa tapahtuneen rotaatiota kehittyviin markkinoihin sekä myös edullisesti arvostettuihin ja markkinoista jälkeen jääneisiin osakkeisiin. Vastaava kehitys jatkunee, mutta laajamittaisemmat nousut tulevat vaatimaan myös konkreettista tuloskasvua ja sen suhteen ennusteet ovat tällä hetkellä edelleen melko vaatimattomia. Keskuspankkien korkojen painamisesta ei tule yksin olemaan osakkeiden nostajaksi. Näemme silti osakkeiden omistamisen perusteltuna nykyisessä ympäristössä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Katseet ovat jo kääntyneinä huomisiin makrolukuihin
Seuraava
Yhdysvalloista vahvat talousluvut viikon päätteeksi