07.10.2016

  • Brexit palaamassa otsikoihin
  • Nordea havitellut pääkonttorille uutta kotipaikkaa?
  • Tänään tärkeät Yhdysvaltojen työllisyystilastot

Otsikoita hallitsevat Brexit ja punnan reaktiot, jotka ovat tällä hetkellä melko suora johdannainen siitä, miten markkinat odottavat Brexitin toteutuvan. Pehmeän ja sujuvan transition todennäköisyys on ollut laskussa pääministeri Mayn puheen jälkeen ja tilanne hieman kärjistyi eilen, kun puntakaupankäynnissä nähtiin ”flash crash”, jonka aikana valuutta heikkeni hetkellisesti jopa yli 5 %. Erittäin iso liike isossa valuutassa. Syy voi olla joko inhimillisessä virheessä tai algoritmihäiriössä (todennäköisempi vaihtoehto). Hermostuneisuus joka tapauksessa jatkunee.

EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjasta ei löytynyt markkinaa liikuttavia uusia asioita. Kokouksen keskustelujen perusteella EKP oli haluton harkitsemaan uusia toimia siksi, että se halusi kommunikoida luottamustaan euroalueen kasvunäkymiin, ja toisaalta myös luottamusta sen omiin jo käynnissä oleviin rahapoliittisiin toimiin.

Nordean huhutaan ehdottaneen kesällä fuusiota ABN Amron kanssa käänteisen osakevaihdon muodossa. Tämän toteutuessa uuden pankin kotipaikka olisi ollut Hollanti. Hollantilaislähteiden mukaan ABN:n pääomistaja Hollannin valtio olisi kuitenkin torjunut tarjouksen. Kotipaikan siirto olisi laskenut pankin uuden pankin vakavaraisuusvaatimusta yleiseurooppalaiselle tasolle, joka on selvästi Ruotsin sääntelyä löyhempi. Pidämme mahdollisena, että tähän tarinaan kirjoitetaan vielä lisää lukuja.

Talouslukujen suhteen oli eilen rauhallista ja tänään päästää viikon pääasiaan, eli Yhdysvaltojen viralliseen työllisyysraporttiin. Odotuksissa on 172,000 uutta työpaikkaa eli 21,000 työpaikan kasvu kuukaudentakaiseen verrattuna. Jos keskiviikkoisesta ADP:n työmarkkinaraportista jotain on tulkittavissa, niin ehkä se että kasvuodotus on mieluummin hieman korkean puoleinen, vaikkakin ADP:n ennustearvo ei historiallisesti ole ollut kovin korkea. Mikäli uusien työpaikkojen määrä pääsee edes suunnilleen odotuksiin, nostanee se markkinoiden odotuksia joulukuun koron nostosta nykyiseltä 64 % tasolta. Fediltä peräti neljä johtajaa tänään äänessä raportin julkistuksen jälkeen.

Markkinat avaavat pari prosentin kymmenystä miinukselle. Viikonloppuna sunnuntaina tärkeä toinen presidentinvaaliväittely Yhdysvalloissa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Deutsche selviämässä ilman ulkopuolista tukea?
Seuraava
Tv-väittelystä ei uutta, Clinton johtaa, markkinat rauhallisina