06.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Yhdysvalloissa tänään illalla odotetut välivaalit 
  • EBA julkisti pankkien stressitestien tulokset – Pohjoismaalaiset pankit pärjäsivät hyvin 
  • Yhdysvaltojen ISM-indeksi osoitti kasvumomentumin jatkuvan vahvana 

Maanantain pörssipäivästä ei liikaa jää jälkipolville kerrottavaa kaupankäyntivolyymien ollessa alhaisia välivaalien alla. Sekä Euroopassa, että Yhdysvalloissa indeksit sulkeutuivat jäivät nollan molemmille puolille. Yhdysvalloissa isot teknologiayhtiöt painoivat Applen johdolla Nasdaqin miinukselle (-0,4 %), kun taas Dow ja S&P500 pinnistivät plussalle. Myös Aasiassa pörssit ovat aamulla kehittyneet vailla suuntaa mannerkiinan osakkeiden laskiessa vajaa puoli prosenttia, kun taas Japanin Nikkei 225 päätyi reilun prosentin nousuun. Tarkemmin lukuja voi tarkastella alla olevasta markkinataulukosta. 

Yhdysvalloissa on tänään vuorossa välivaalit, joissa valitaan edustajat (435) edustajainhuoneeseen ja sekä noin kolmasosa (35/100) senaatin jäsenistä. Odotuksissa on, että demokraatit saisivat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta republikaanit säilyttäisivät enemmistön senaatissa. Markkinakommenttien perusteella tulosten odotetaan joka tapauksessa jäävän kauppasodan varjoon, mutta eri skenaarioista osakemarkkinoille positiivisin olisi kaiken järjen mukaan repulikaanien voitto molemmissa huoneissa jolloin he pystyisivät ajamaan uusia verohelpotuksia läpi. Äänestys alkaa muutaman tunnin kuluttua ja tulokset saadaan huomenna aamulla. 

Viime perjantaina julkistettiin myös viimeisimmät pankkien stressitestit Euroopasta. Tämän kertaisissa testeissä ei varsinaisesti oltu asetettu rajaa läpipääsylle vaan testien tarkoituksena oli antaa päivitys pankkien tilanteeseen. Tällä kertaa kaikki testatut pankit ylittivät vuoden 2014 läpäisytason selkeästi ja testitulosten mukaan pankkisektori on paremmassa kunnossa kuin aiemmin ja Pohjoismaalaiset pankit pärjäsivät testeissä hyvin. Joidenkin kommenttien mukaan heikon tilanteen skenaario ei kuitenkaan ollut ”riittävän heikko” joten testien tulokset aidossa kriisitilanteessa olisivat kyseenalaiset. 

Eilisistä talousluvuista mainittakoon Yhdysvaltojen ISM-ostopäällikköindeksin lukemat. ISM-indeksi laski hieman viime kuun erinomaiselta tasolta, mutta oli odotuksia parempi ja osoittaa Yhdysvaltojen kasvumomentumin jatkavan vahvana. Muuta huomionarvoista tällä viikolla on FEDin avomarkkinakomitean kokoontuminen torstaina josta ei kuitenkaan tällä kertaa odoteta merkittäviä signaaleja muutoksista rahapolitiikkaan. Euroopassa puolestaan Euroopan komissio keskusteli Italian budjetista ja odottaa uutta esitystä Italian hallitukselta ensi tiistaihin mennessä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump herätti toiveet kauppasotaneuvotteluiden etenemisestä
Seuraava
Välivaaleissa odotettu lopputulos
Miikka Kuusi