01.09.2017

  • Talousdata kohtuullisen hyvää, mutta inflaatiopaineet jatkavat alhaisina
  • EKP ottanee vielä aikalisän, vaikkei vahvasta eurosta suostunutkaan Jackson Holessa kommentoimaan
  • Tänään jenkkien ”payrolls-tilastot”

Hyvää syyskuuta kaikille!

Ilmatieteenlaitoksen mukaan Helsingissä oli menneenä kesänä hellettä 12.8. (26,0 astetta). Toivottavasti pysyitte viileinä eikä olo käynyt liian tukalaksi. Muuten kesän helteet osuivat lähinnä akselille Rovaniemi – Sodankylä – Utsjoki. Ehkä hajasijoituspolitiikka toimii säiden suhteen.

Markkinoillakaan ei elokuussa varsinaista hellettä ollut, mutta normaalia Euroopan lomakuukautta vilkkaampaa aktiviteettia kyllä. Vaikka osakkeet laskivat euroalueella (EuroSTOXX 50 -1,8 %) ja Yhdysvalloissa (S&P 500 euromääräisesti -0,8 %) lopulta maltillisesti, niin muutama volatiliteettipiikki piti sijoittajia varpaillaan. Riskilisät ovat painuneet todella alhaisille tasoille ja euro jatkoi vahvistumistaan elokuussa.

Politiikassa Pohjois-Korean jännitteet ja USA:n velkakattokysymys, verouudistuksen takkuaminen ja nyt viimeisimpänä ennätysmyrsky Harveyn aiheuttamat tuhot jatkavat kaikki agendalla vielä elokuun jälkeenkin.

Talousdata kuitenkin jatkoi vahvana. Varsinkin kuun loppua kohden saimme useita positiivisia datapisteitä sekä euroalueelta että Yhdysvalloista. Inflaatio toki laahaa edelleen.

Syyskuu lähtee tänään käyntiin mielenkiintoisella ja tärkeällä Yhdysvaltojen virallisella työmarkkinaraportilla. Keskiviikkona julkaistut ADP:n luvut (237,000 uutta työpaikkaa vs. odotus 185,000) indikoivat mainiota työllisyyden kehitystä. Palkkojen kehitystä tulee seurata vähintäänkin yhtä tarkasti kuin työpaikojen määrää, koska inflaatio jatkaa keskuspankkien suurennuslasin alla tiiviisti.

Syyskuu lähtee tänään käyntiin mielenkiintoisella ja tärkeällä Yhdysvaltojen virallisella työmarkkinaraportilla.

Eilen julkaistut yksityiset tulot ja kulutus indikoivat euroalueen pohjainflaation jatkavan alamaissa, vaikkakin lukujen voidaan nähdä olevan tasaantumassa. Nousuun kääntymiseen tarvitaan kuitenkin vielä lisää eväitä.

EKP kokoustaa ensi viikolla. Kuuma peruna on osto-ohjelman alasajosta ja sen yksityiskohdista ilmoittaminen. Saattaa hyvinkin olla, että em. heikko inflaatio (ja miksei vahva eurokin) saa EKP.n painamaan mietintämyssyn päähän vielä seuraavaan lokakuun kokoukseen asti.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Makrodata vei huomion poliittisilta jännitteiltä
Seuraava
Pohjois-Korea palannut otsikoihin