14.06.2017

Ilkka Väkeväinen

Ilkka Väkeväinen

Johtaja, Markets
Helsinki
+358 50 095 2262
  • Positiivinen perusvire jatkuu ja markkina ihmettelee miksi markkina on niin rauhallinen
  • Volatiliteetti jatkaa alamaissa 
  • Raaka-aineista öljy ja metallit kertovat keskenään eri tarinaa

Eilen nähtiin, Suomen hallituskriisin efektiivisen loppumisen lisäksi, poliittista teatteria USA:ssa. Trumpin hallituksen kokous alkoi kierroksella, jossa ministerit ylistivät isällistä johtajaa ja hänen johdollaan jo valmiiksi saatuja ja aivan lähitulevaisuudessa tapahtuvia ihania asioita. Oikeusministeri Jeff Sessionsin kuuleminen kongressissa ei tuonut esille merkittäviä uusia asioita, eikä avannut ovia uusille kysymyksille koskien Trumpin hallintoa.

Osakevolatiliteetiin alhaista tasoa ja sen arvuuttelemista nouseeko se, milloin ja miten paljon tekee JP Morgan. Oleellisin syy nykyiselle alhaiselle volatiliteetille on heidän mielestään niin sanottu tyylirotaatio, joka pitää eri sektorien hintamuutoksia erisuuntaisina ja tätä kautta näyttää siltä, että koko markkinan tasolla kurssimuutoksia ei juurikaan tapahdu. 60 % osakemarkkinan arvosta on tällä hetkellä indeksi- ja kvantitatiivisten sijoittajien salkuissa. Kun tämä raha tekee uudelleenallokaatioita mallinpohjaisesti, jää kärsivälliselle fundamenttisijoittajalle enemmän osakepoiminnan mahdollisuuksia ja lyhytaikaisista kurssimuutoksista tulee vaikeampia selittää.

Tekno-osakkeiden nousu jatkui markkinoiden mukana eilen USA:ssa, joten näyttää siltä, että tämä korjaus on tällä kertaa taputeltu. Aasian osakemarkkinat ovat melko tarkkaan muuttumattomat ja etsivät suuntaansa. Futuurit näyttävät Euroopan osakemarkkinoille varovaisen positiivista avausta. Luottoriskilisien lasku jatkui eilen sekä USA:ssa että Euroopassa. Näyttää siltä, että joukkovelkakirjasijoittajat uskovat yritysten toimintaympäristön jatkuvan hyvänä eikä tälle laskusuunnalle näytä nyt äkkiä tulevan loppua.

Öljyn hinta laski noin prosentin verran, kun markkinoille tuli tietoa maltillisesta kasvaneista öljyvarastoista USA:ssa. Öljyn hinta on tämän vuoden aikana laskenut n. 15 prosenttia. Samalla jaksolla muista raaka-aineista sekä teollisuusmetallien että arvometallien arvot ovat tänä vuonna miltei kautta linjan nousseet. 

Makrodataa tulee tänään illalla USA:sta lähinnä taaksepäin katsovien mittareiden osalta: Inflaatio-, palkka- ja vähittäismyynnin kehitys. Euroalueelta tulee samoin toukokuun inflaatiolukuja, huhtikuun teollisuustuotantoa ja 1Q työllisyyslukuja. Näillä tuskin on merkittävää vaikutusta kurssitasoihin.

Odotamme FEDiltä illalla koronnostoa ja tällä olevan vain maltillisia markkinavaikutuksia. Markkinan antama todennäköisyys koronnostolle on noin 97 %, joten korkojen jättäminen ennalleen olisi suurempi yllätys. 

Hauskaa aurinkoista kesäpäivää, +15 Lapissa ja +16 Helsingissä. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Lievää hengenvetoa markkinoilla
Seuraava
Yhdysvaltain keskuspankki nosti ohjauskorkoa