04.10.2018

  • USA:sta jälleen vahvaa talousdataa
  • Korot ja dollari rykäisivät vielä ylemmäs
  • Huomenna viikon tärkein makrodata – USA:n työmarkkinatilastot

USA:n 10-v korko varasti markkinahuomion sen pompattua kertaheitolla yli 10 pistettä. Nyt mennään 3,15 % tasoilla. Jenkeistä saatiin eilen lisää hyvää talousdataa etenkin ISM-luottamusindeksien muodossa. ”Ismit” viittaavat loppuvuodelle jälleen hulppeahkoa yli 3 % talouskasvua. Eli saa siinä korot ollakin hieman koholla kun talous vetää noin hyvin.

Fedin johtajistolla on myös näpit pelissä korkojen nousussa heidän puhuttua nostojen jatkamisen puolesta. Powellin mukaan korot ovat edelleen elvyttävällä tasolla, mutta normaalitasot ovat jo lähellä.

Osakesijoittaja toki laittaa mietintämyssyä sitä tiukemmalle mitä korkeammalla korot ovat, mutta ainakin meillä on nykytiedoilla vielä jenkkiosakkeiden myyntinapilla varmistin päällä.

Muualla maailmassa (ex-USA) tilanne talouskasvun suhteen ei ole ihan yhtä hohdokas. Globaalit teollisuuden PMI:t ovat käytännössä laskeneet yhtä soittoa koko kuluvan vuoden. Vielä toki ollaan yli 50 pisteen tason eli kasvuindikaation puolella vs. alle 50 pisteen joka indikoisi talouden supistumista.

Skandipankeissa nähtiin eilen päivän loppupuolella voimakasta myynti, kun Bloomberg teki vähän omaa tulkintaa Viron keskuspankin tiedotteesta ja siitä heräsi epäilys onko Danske Bankin lisäksi muutkin pankit olleet osallisina rahanpesussa. Tulkintoja on sittemmin oikaistu mm. Viron keskuspankin toimesta ja myrsky vesilasissa on rauhoittumassa. 

Danske Bankin omistajia tosin koetellaan taas tuoreilla otsikoilla siitä, että nyt myös USA:n viranomaiset ovat aloittaneet Danske koskevan rahanpesututkinnan. Myös Tanskan oma valvoja ilmoitti pyytävänsä pankilta päivitettyjä vakavaraisuuslaskelmia.

Makrodatassa tänään USA:n uudet tehdastilaukset, joista odotetaan mitäpäs muutakaan kuin kasvua edelliseltä kuulta. Viikon pääpäivä datan osalta on huomenna, kun USA julkaisee tuoreet työmarkkinatilastot. Palkkojen kehitys on edelleen suurennuslasin alla. Vaikka orastavaa nousua onkin nähtävissä niin markkinat odottavat edelleen lisävahvistusta ajatukseen siitä, että palkat olisivat hieman pysyvämmässä nousussa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat euroalueella todennäköisesti varovaisena vielä ainakin pari viikkoa
Seuraava
Teknologiaosakkeet johtivat laskupäivää