05.09.2017

  • Uusi ydinkoe ja huhuja myös ohjuskokeen valmistelusta
  • USA:n velkakaton nosto lähestyy
  • EKP torstaina – emme odota ilmoitusta ostojen vähentämisestä

Yhdysvaltojen markkinoiden kiinniolo eilen vaikutti aktiviteettiin selvästi. Uutiset olivat vähissä ja markkinaliikkeetkin rauhallisia varsinkin suhteutettuna viikonloppuna kuultuihin uusiin Pohjois-Korean ydinkoeuutisiin. Pahoittelua ja paheksuntaa on poliitikkojen taholta esitetty taas paljon, muuta uusista pakotteista ei ole ainakaan vielä tiedotettu. Yhteispeliä Kiinalta odotellaan edelleen. Viimeisin huhu on maan valmistautuminen uuteen testiin mannertenvälisellä ballistisella ohjuksella.

Yhdysvaltojen valtion lainakattokeskustelua ollaan liittämässä Harvey-myrskyn aiheuttamien tuhojen rahoittamiseen. Houstonin suunnalla lisäapua kaivataan jo akuutisti ja siksi odotammekin asiaan melko ripeää ratkaisua. NAFTA-uudelleenneuvottelut eivät ole ainakaan vielä johtaneet merkittäviin uudistuksiin. Ehkä Trumpin uho repiä koko paperi onkin ollut hieman ennenaikaista? Ainakaan Meksikon muuriin ei yhtään tiiltä ole vielä muurattu.

Osakemarkkinat reagoivat Euroopassa tähän kaikkeen noin puolen prosentin laskulla. Valtionlainojen korot laskivat piirun verran. Yhdysvalloissa vietettiin Labor Dayta ja käytännössä kaikki markkinat olivat kiinni. Futuurimarkkinoilla tänään aamulla jenkkiosakkeet ovat pari kymmenystä miinuksella ja 10-vuotinen valtionlainakorko muutaman pisteen laskussa.

Talouslukujen suhteen eilen oli lähes välipäivä. Euroalueen tuottajahintainflaatio heinäkuulta oli vuositasolla 2,0 % ja muuttumaton kesäkuuhun nähden.

Tänään saadaan ostopäällikköindeksejä euroalueelta ja Iso-Britanniasta. Euroalueelta myös lopulliset Q2 BKT-luvut sekä vähittäismyyntidataa heinäkuulta. Yhdysvalloista raportoidaan tehdastilaukset heinäkuulta ja Fed julkaisee Beige Book –talouskatsauksensa.

Viikon kohokohta makrotaloudesta on EKP:n kokous torstaina. Olemme varovaisia sen suhteen että Draghi ilmoittaisi osto-ohjelman ”teiperöinnistä”, eli asteittaisesta alasajosta vielä. Heikko inflaatio ja vahva euro painanevat liikaa. Lokakuun ja miksei joulukuunkin kokous lienee todennäköisempi ajankohta.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Politiikka väritti elokuuta ja sai aikaan pientä heiluntaa
Seuraava
Pohjois-Korean ohjustestit painavat tunnelmia EKP:n kokouksen alla
Miikka Kuusi