25.05.2016

  • Ranskalaisrouva Nouy piristi tunnelmia
  • Osakkeet kirivät yli 2 %
  • IMF:n linja Kreikkaan kohtaan pehmentymässä?

Kurssiliikeet ja optimismi ovat olleet kortilla, mutta eilinen tarjosi kaikkien iloksi molempia. Riskilisät tiukentuivat selvästi ja osakkeet rallattelivat ylös yli kaksi prosenttia pankkien johdolla. Dollari vahvistui ja öljynkin hinta palasi nousun uralle kun varastotasojen raportoitiin laskeneen. Nousu on jatkunut myös Aasiassa, jossa huhuillaan Japanin ehkä sittenkin lykkäävän arvonlisäveron nostoa ensi vuodelle.

Vaikuttaa kaikkiaan siltä, että markkinat ovat päättäneet pystyvänsä elämään sen kanssa, että Fed saattaa sittenkin korkoja tänä vuonna nostaa. Heinäkuuhun mennessä nostoa hinnoitellaan jo yli 50 % todennäköisyydellä.

Jos joku on ihmetellyt, mitä merkitystä kaiken maailman keskuspankkiirien puheenvuoroilla on, niin kannattaa huomata, että eilinen riskisentimentin kohentuminen johtui todennäköisesti pääosin EKP:n Danièle Nouyin vihjailuista siitä, että keskuspankki tulee tekemään lisätoimia pankkien helpottamiseksi. Nouy ei myöskään näe tarvetta pankkien pääomavaateiden kiristämiseen.

Varsinaisista makroluvuista ei mielestämme eilen ollut markkinoiden kirittäjäksi. Yhdysvaltojen uusien asuntojen myynti oli toki odotuksia vilkkaampaa, mutta se eikä Saksan ZEW-indeksi ei ole merkitykseltään niitä painavimpia.

Lisää myötätuulta hyvälle tunnelmalle toivat Kreikan lainapaketin läpimeno, ja etenkin se, että jopa IMF otti pykälää myönteisemmän asenteen mahdollisia velkajärjestelyjä ajatellen. Myös Brexitin todennäköisyys on viimeisten mittausten mukaan laskussa.

Tänään jälleen uutta testiä markkinoille, kun Saksan talouselämän luottamusta kuvaava IFO-indeksi julkaistaan klo 11:00. Pientä kohentumista tunnelmissa odotetaan. Markitin PMI:t (teollisuus ja palvelualat) Yhdysvalloista klo 16:45. Lisää keskuspankkiirien puheenvuoroja tänään. Markkinat jatkavat Euroopassa pikku plussalle heti avauksesta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Väkeville talousluvuille olisi tilausta
Seuraava
Pankit hyvässä vedossa, öljy yli 50$