12.08.2016

  • Osakkeet ovat nousseet aika vähillä uutisilla
  • Momentti-indikaattori alkavat sanoa ”Myy”
  • Makrodata jatkaa kuitenkin vahvana


Koska markkinoilla on tällä viikolla ollut hyvin vähän mihin tarttua, pääsi nouseva öljyn hinta esiin ja se riitti hyvän riskisentimentin jatkumiselle. Saudien energiaministeri vihjasi markkinaa stabiloivista toimista.

Hieman tuntuu oudolta tämä osakkeiden tempoilu öljyn mukana, koska kaikki kuitenkin samalla ymmärtävät sen, etteivät öljyn hintaliikkeet ole kysyntävetoisuutta nähneetkään. Pelin henki on markkinaosuustaistelu OPEC vs. muut tuottajat. Öljyn hinnan ennustearvo talouskasvuun on siis mielestämme aika kaukaa haettu. No, jotain ajureita tarvitaan treidaamisen pohjaksi, ehkä se riittää.

Markkinat nousivat eilen erittäin laaja-alaisesti. Aamun otsikoista löytyvä ”markkinat nousivat uusiin kaikkien aikojen huippunsa” alkaa olla jo aamukatsausten perusmateriaalia. Tämä on saanut kaikki aprikoimaan, tuleeko jonkinlainen korjausliike. Momentti-indikaattorit alkavat jo puhua sen puolesta.

Toisaalta makrodata, varsinkin Yhdysvalloista, on edelleen vahvaa. Toisaalta, yritysten tulokset ovat edelleen laskussa huolimatta siitä, että analyytikoiden ennusteista mennään kerta toisensa jälkeen yli. Toisaalta, käteispainot ovat erittäin suuria ja se rajoittanee suurimpia laskuja.

Hankala tilanne, mutta tänään saadaan taas lisää faktoja päätöksenteon tueksi.

Kiina ehti jo avata pelin raportoimalla datapaketin, joka jäi markkinoiden odotuksista oikeastaan joka tasolla, mutta vain marginaalisesti. Selityskin tietysti löytyi: vanha kunnon huono sää. Vähittäismyynti kasvoi yli 10 % ja investoinnit vahvasti valtion tukemana 8,1 %. Yksityisen sektorin investointien kasvu oli 2,1 %. Iso kuva siis ennallaan eikä aihetta suuriin markkinaliikkeisiin.

Jenkkitalouden tärkeimmän veturin, maan yksityisen kulutuksen, kehityksestä heinäkuussa kuullaan klo 15:30. Odotuksissa on neljäs perättäinen kasvukuukausi (+1,2 %). Euroalueelta kalenterissa teollisuustuotanto ja Q2 BKT: toinen julkaisu klo 12:00.

Markkinat avaavat eilisen päätöstasoille ja eiköhän päivän makroluvuista jotain liikettä saada aikaiseksi. Päivän kurssinousija Helsingissä saattaa olla Stockmann, joka raportoi aamulla vahvan Q2 liikevoiton, vaikka tavaratalobisnes vielä vähän yskähdellen käynnistyykin

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Iso-Britannian korot jatkoivat alas
Seuraava
Öljy nousi reippaasti, mutta vaisu makro painoi tunnelmia