25.09.2018

  • Markkina vaihteeksi alas – syyt haettiin (tietenkin) kauppasotapuheista
  • Saksan luottamus talouteen vahva, muualla euroalueella edelleen vaisumpaa
  • EKP:n Draghi valoi uskoa inflaation nousuun

Markkinoilla myytiin eilen riskiä, kun USA:n ja Kiinan kauppasotaneuvotteluiden tulkittiin jatkuvan mahdollisesti vasta USA:n marraskuun välivaalien jälkeen. Osansa mielestämme on toki silläkin, että osakkeilla oltiin menty sekä Yhdysvalloissa että euroalueella jo kymmenisen kaupankäyntipäivää käytännössä ilman miinuspäiviä. Voittojen ainakin hetkelliseen kotiuttamiseen alkaa kelpaamaan silloin hieman huterampikin syy.

Eilen Trump kuitenkin kirjoitti vapaakauppadiilin Etelä-Korean kanssa ja uskomme neuvotteluiden jatkuvan myös EU:n kanssa. Myös Japanin kanssa tilanne mitä ilmeisimmin edistyy.

Makrodatassa Saksan syyskuun IFO (yrityssektorin luottamus talouteen) jäi hieman elokuusta, mutta oli silti mielestämme nettona positiivinen ottaen huomioon elokuussa nähdyn loikan ylös. Muualla Euroopassa luottamusluvut eivät ole vieläkään häikäisseet, mutta riittääkö Saksan veto jälleen piristämään koko euroaluetta?

EKP:n Draghi valoi eilen lisää uskoa inflaation nousuun ja sai euroalueen korot nousuun. Kiristyvästä työmarkkinasta löytyvät Drafghin pääteesit. Saksan 10v valtionlaina näyttäisi viimeinkin pääsevän 0,50 % tason läpi - nyt jo 0,53 %. Draghi myös vähätteli sen mahdollisuutta etteivät ostot loppuisi suunnitellusti vuoden loppuun mennessä. Ensi vuoden syksy on mielestämme edelleen ainoa järkevä arvio ensimmäisestä EKP:n koronnostosta, mutta sen pidemmälle on haastava lähteä maalailemaan.

Talousdatassa ei ole tänään suuria otsikoita, mutta Trump puhuu YK:ssa ja tapaa Japanin Aben kauppaneuvottelujen merkeissä. Eilinen laskumoodi vaikuttaisi olevan ainakin tauolla – markkinat avaavat hienoiselle plussalle.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kauppasodan riskejä hinnoitellaan koko ajan pienemmiksi
Seuraava
Fed nostaa tänään korkoa erittäin todennäköisesti