12.10.2018

  • Globaali osakemarkkina peruutti yli 2 % lisää
  • Turkista positiivista kehittyvien markkinoiden myllerryksen keskellä
  • Eurooppa avaamassa plussalle

Osakkeet jatkoivat eilen laskuaan ja tarina taustalla on sama kuin mistä eilen kirjoitimme, eli toistonkin uhalla: korkotason nousu (esim. USA:n 2-v valtionlainakorko tasolta 1,3 % tasolle 2,8 % vuoden aikana) aiheuttaa osakkeiden tuottovaatimusten uudelleenarviointia.

Korko on toki noussut paljon rauhallisempaa tahtia kuin mitä osakkeet juuri nyt laskevat. Tämä ei kuitenkaan ole ristiriidassa oikeastaan minkään kanssa, koska osakkeiden vahvuus yhdessä nousevien korkojen kanssa on ihan tavallinen jokaisesta markkinoiden käsikirjasta löytyvä ilmiö. Jossain kohtaa kuitenkin sekin piste tulee vastaan että korkotaso alkaa vaikuttamaan osakkeisiin. Nyt näkemyksemme mukaan lähestymme niitä tasoja. Nykyaikaisten markkinoiden ominaisuuksien, kuten systemaattisten salkunhoitomallien yleisyys ja niissä olevien varojen suuren määrän takia laskut saattavat muodostua äkillisiksikin.

Toisaalta näemme, että USA:n talous kestää vielä nykyisenkin korkotason ja se puolustaa myös osakkeiden, joiden hinnoittelu ei ole erityisen kallista, omistamista. Tuloskasvun pitää kuitenkin jatkua ja siitä seuraavaa indikaatiota tänään USA:ssa alkavasta Q3-tuloskaudesta.

USA:n eiliset inflaatioluvut indikoivat varsin maltillisia alla olevia inflaatiopaineita, jolla on korkojen nousua rauhoitteleva vaikutus, mutta se ei tällä kertaa riittänyt pysäyttämään osakkeiden laskua.

Valoa tunnelin päähän tuo markkinoiden asetelma juuri nyt: Euroopassa avataan reilun prosentin plussalle ja yön aikana Aasiassakin nähtiin nousuja, etenkin kiinalaisissa osakkeissa.

Kehittyviltä markkinoilta eilen positiivista, kun Turkki raportoi odottamattoman positiivisen vaihtotaseen (+2,6 mrd USD). Turkin valuutta ja osakkeet vahvistuivat. Vaihtotase on parantunut jo kesäkuusta lähtien, kun heikentynyt valuutta on leikannut tuontia ja lisännyt vientiä. Viimeksi maan vaihtotase on ollut plussalla kolme vuotta sitten. Yleinen tunnelma Turkin rahoitusmarkkinoilla on nähdäksemme parantunut selvästi viimeisimmän korkopäätöksen ja uuden talousohjelman julkistamisen jälkeen.

Tänään Turkin oikeus käsittelee terrorismin tukemisesta epäillyn yhdysvaltalaisen pastorin vapauttamista ja positiivinen päätös todennäköisesti toisi helpotusta maan suhteisiin USA:n kanssa ja uhat uusista sanktioista vähenisivät.

Muuta tänään: aamulla julkaistut Saksan inflaatioluvut olivat linjassa odotusten kanssa. Päivällä saadaan euroalueen teollisuustuotanto ja illemmalla USA:sta Michiganin yliopiston laskema taloudellista sentimenttiä mittaava indeksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Helmikuu déjà-vu
Seuraava
Q3 tuloskausi vauhdissa USA:ssa ja kohta myös Euroopassa